Поділитись:

У громаді на Волині провели зустріч для інтеграції переселенців

Середа, 26 жовтня 2022, 15:51
У громаді на Волині провели зустріч для інтеграції переселенців

У Люблинецькій громаді, де нині мешкає понад 200 внутрішньо переміщених осіб, провели зустріч у форматі «світового кафе». 

Говорили про проблеми громади, шляхи їх вирішення, а також інтеграцію ВПО в життя громади. Зустріч відбулася у вівторок, 25 жовтня у приміщенні сільської ради. 

Згідно з всеукраїнськими тенденціями та опитуваннями, понад 40 – 60% внутрішньо переміщених осіб навіть після завершення війни не повернуться додому. А тому дуже важливо допомогти їм інтегруватися в життя громади, яка їх прийняла, і стати своїми вже на новому місці.  

Говорили про те, як згуртувати переселенців та місцевих жителів навколо подолання проблем громади. Так, багато людей з числа ВПО вже знайшли своє місце у новому середовищі, та активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування. Хтось ще тільки шукає себе. 

«Захід пройшов у жвавому обговоренні, а це дає розуміння того, що тема зустрічі для людей не байдужа. Наше основне завдання – знайти практичні рішення та ідеї, які, по-перше, допоможуть розвивати владно-громадську комунікацію та взаємодію, по-друге, сприятимуть соціальній інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Крім того, такі зустрічі започатковують відвертий діалог між вдалою, ВПО, і активістами громади і тим дуже цінні. Наприклад, минулий діалог спонукав до створення профільного чату для ВПО, а що буде після цієї зустрічі покаже час», – підсумувала організаторка заходу, керівниця ГО «Волинський інститут права» Ірина Гайдучик.

Міркування, озвучені присутніми, будуть враховані при напрацюванні плану короткострокових владно-громадських дій, реалізація якого сприятиме інтеграції ВПО у місцеве середовище та підвищуватиме рівень владно-громадської комунікації.

Зустріч відбулася в рамках реалізації Волинським Інститутом Права проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною», що підтримується програмою «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024