Поділитись:

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото)

Неділя, 23 жовтня 2022, 14:55
На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото)

У суботу, 22 жовтня, в Луцьку в кав’ярні UNO відбулася презентація книг та лекція науковця Олексія Коваленка.

Захід влаштували команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» разом з видавництвом «Віхола», – повідомляють організатори.

«Сьогодні поєдналося усе: я дуже люблю ботаніку та кулінарію, тому будемо говорити про усе це», – розпочав свій виступ гість з Києва.

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

Організатори влаштували формат вечері, усім присутнім подали боули та авторський чай. Своєю чергою, біолог Олексій Коваленко розповідав про походження та особливості кожного складника, який є на тарілці чи у чашці у відвідувачів.

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

Автор книг «Фрукти проти овочів» та «Рослини-прибульці» працює в Національному науково-природничому музеї НАН України, де займається науковими дослідженнями, проводить лекторії та освітні інтерактивні програми. У вільний від роботи час активно популяризує ботаніку – веде блог і Youtube-канал «Довколаботаніка», сторінку «Ботанік у кедах».

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

Розпочав він з його найулюбленіших фруктів – авокадо.

«З ботанічної точки зору, розділення рослин на фрукти та овочі – це дуже складне та дискусійне питання. Я цьому навіть книгу присвятив», – жартує науковець.

Бо ж, власне, і авокадо багато хто вважає саме овочем та додає його у салати. До речі, з погляду ботаніки, баклажан і кабачок також фрукти. У Бразилії, Філіппінах та інших регіонах авокадо використовують у десертах та навіть солодких напоях.

Гості заходу мали чимало запитань, наприклад, що їли наші предки, адже дуже багато рослин такі собі «зайди» і їх привезли в Україну з інших регіонів. Цікаво, що багато рослин були в нашій країні, але у дикому вигляді. Навіть зараз є чимало диких яблук, які не споживають. Це груші та черешні, а от вишні – якраз зайди, попри те, що вони вважаються символом українських рослин. Адже біля кожної хати ніби має бути вишневий садок.

До речі, «серце борщу» – буряк – як культурна рослина походить з Середземномор'я. Але є інформація, що в дикому стані він ріс і на території Криму та центральній частині України, але його не одомашнювали.

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

На вечірці в Луцьку розповідали про походження овочів і фруктів (фото) 

На усіх заходах «Фронтери» відбувається збір коштів на волонтерський штаб «Ангар». Тож цього разу вдалося зібрати 2 879 гривень на потреби ЗСУ.

Насамкінець організатори анонсували наступну презентацію. У суботу, 29 жовтня, до Луцька приїздить Іван Черненко з книгою «Сміх у кінці тунелю. Нотатки українського анестезіолога».

Захід відбудеться о 14:00 годині у Культурному укритті (Яровиця, 17).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів