Поділитись:

«До 58 я ще віджигав»: Іздрик у Луцьку презентував книжку зі своїми голими фото

Вівторок, 18 жовтня 2022, 12:00

Презентація книжки відомого українського письменника Юрія Іздрика зібрала у Луцьку сотні слухачів. Частково тому, що через пандемію і війну кількість літературних подій у місті суттєво скоротилася. А частково через провокативну і цікаву особистість самого автора. Як напівжартома зізнався сам Юрій перед презентацією, він продовжує «хайпувати» на фейсбучній поетичній славі. 

І справді, до нової книжки «Naked One», яка вийшла друком у видавництві Meridian Czernowitz у 2020-му році, увійшли вірші, які автор писав протягом своєї останньої закоханості та щоденно публікував у фейсбуці. Крім того, книга ілюстрована відвертими фотографіями голого Юрія авторства Анастасії Телікової

 

«Naked one» – це своєрідний coming out зрілого чоловіка, зневіреного як у силі поетичного слова, так і в силі воскресаючого духу. Залишається тільки тіло. Смертне тіло. Оголене тіло. Naked one.

Презентація відбулася у понеділок, 17 жовтня у пабі «Карабас» у Луцьку. Місце для читання віршів вибрали нетипове. Все – через небезпеку ворожих обстрілів. Паб розташований у підвалі. 

 

Під час зустрічі Іздрик читав вірші, відповідав на питання модераторки Елли Яцути та невимушено жартував про життя, всесвіт і взагалі. В кінці навіть зіграв трохи музики. 

Письменник вголос роздумував про те, що у 21 столітті ми все ще не навчилися говорити на тему тілесності, сприймати себе і своє тіло. 

«Окей, вони (люди, хомо-сапієнси – ред.) мало того, що закривають місце, з якого кожен з нас в світі появився. Так вони ще й закривають цицю, з якої кожен з нас, хто мав щасливе дитинство, молочко смоктав. Ну якого лиха, люди добрі? Ви смішні. Ви реально смішні, але то вже інша історія. І якби я писав ше книжки, я би написав «Всесвітню історію хуйні», – сказав Іздрик. 

 

Він пригадав історію свого першого роздягання для фотографії і срача, який здійнявся після того, як ці фотографії потрапили в мережу. Каже, після того йому стало цікаво зробити справжню фотосесію в стилі ню. 

«Мені стало цікаво погратися з тілом, світлом, повзаємодіяти з фотографом, побути матеріалом. Це все роками зріло, поки я не познайомився з Настею Теліковою. А коли виявилося, що вона лесбійка, мене якось взагалі попустило. Адже щоб знімати і зніматися в такому – треба мати сильний механізм дистанціювання. І тут я зрозумів, що ми зможемо працювати, не як чоловік і жінка, а як абсолютно нейтральні істоти, як от коала і риба фугу. У нас дуже класно все пішло, і я страшенно задоволений, що встиг. Тоді ще на мені «золотий ліфон» защібався, і я виглядав достойно. І міг писати вірші», – розповідає Іздрик. 

 

Під час презентації він зачитав чимало віршів із книги, що має вікове обмеження «58+». Розповідав про те, як змінилося звучання поезії через повномасштабну війну. На думку Іздрика, вірші – це такі «магічні кристали» для передачі емоцій. Вони позбавлені питомо свого змісту, і дуже легко набувають нового змісту залежно від ситуації. 

 

ДЕЩО ПРО ПРОЕКТ «ЛІТЕРАТУРНІ ЗУСТРІЧІ»

Юрія Іздрика привезли до Луцька у рамках проекту «Літературні зустрічі», заснованого видавництвом Meridian Czernowitz і фінансованого USAID. Президент  Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев розповів, що мета цього проекту – підтримати письменників, видавців і культурних менеджерів по всій Україні у непростий воєнний час. 

 

Проект діятиме в 14 містах України. У кожному з цим міст у співпраці з локальними літменеджерами проведуть 5 літературних презентацій. Трьох авторів привезе корпорація, а дві презентації будуть від місцевих зірок. 

«У 2015 році, після туру Сергія Жадана на 33 міста України з презентацією книжки «Життя Марії» ми створили літературну мережу. Це неформальне об'єднання літературних менеджерів. Згодом відпрацювали цю мережу турами багатьох інших письменників. У цьому році ми частково відтворили цю мережу, і вона працює у 14 містах України: Ужгороді, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Тернополі, Чернівцях, Хмельницькому, Вінниці, Києві, Черкасах, Кропивницькому, Одесі, Полтаві та Харкові. Ми привеземо у міста України Юрія Андруховича, Софію Андрухович, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Тараса Прохаська, Катерину Калитко, Андрія Любку, Ірину Цілик, Оксану Забужко, Сергія Жадана, Романа Малиновського», – розповідає Померанцев. 

 

У Луцьку організацією таких зустрічей займатиметься команда літературних менеджерів «Фронтера». Директорка фестивалю «Фронтера» Елла Яцута каже, що вже точно відомо, що у рамках цього проекту у Луцьку проведуть презентацію Романа Малиновського, а також поетів Анни Луцюк і Павла Коробчука. Однак, команда фестивалю обіцяє докласти всіх зусиль, аби влаштувати лучанам літературні зустрічі з улюбленими письменниками ще цього сезону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів