Поділитись:

Луцька райлікарня може залишитися без тепла: хто насправді зриває опалювальний сезон (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 19 жовтня 2022, 15:55
Луцька райлікарня може залишитися без тепла: хто насправді зриває опалювальний сезон (фото)

Через суперечки навколо котельні Луцька центральна районна лікарня може залишитися без опалення. Медзаклад, в якому станом на 19 жовтня лікується більше 200 пацієнтів, знаходиться у комунальній власності Підгайцівської громади, а котельня, що його обслуговує – на балансі КП «Райтеплобуд» Луцької районної ради. Коли у 2020 році Підгайцівська громада взяла на баланс лікарню, очікувалося, що разом із нею до громади перейде і котельня. Однак, рішенням районної ради було не віддавати котельню, а натомість продавати тепло громаді і заробляти таким чином. 

У 2022 році через війну суттєво зросла вартість теплоносія. Так, якщо минулого року за тонну пелети платили в середньому 7000 гривень, то цього року ціна за тонну виросла майже удвічі, і складає 12-15 тисяч гривень. Попри це, вартість гігакалорії теплової енергії держава закріпила на минулорічному рівні – 3200 гривень. Реальний тариф, залежно від нових розцінок, мав би становити 6890 гривень, і Луцька районна рада не погоджується покривати різницю. 

У райраді вирішили передати котельню у тимчасове користування громади, щоб Підгайці самотужки покривали різницю у тарифі. А коли ситуація налагодиться – знову забрати котельню в користування власного комунального підприємства і заробляти на ній гроші. Очільник райради Олександр Омельчук каже, що це вимушений крок, адже у них нема коштів, аби покрити різницю в тарифі. У Підгайцівській громаді кажуть, що їх така ситуація не влаштовує, адже якщо вони і покриватимуть різницю за рахунок місцевого бюджету – то хочуть, аби котельня у перспективі перейшла на баланс громади. 

Суперечки навколо котельні тривають вже два роки, і їх наслідком може стати зрив опалювального сезону. І поки у владних кабінетах не можуть домовитися, пацієнти проходитимуть своє лікування у холодних палатах. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розбиралися, у чому річ, та хто насправді зриває опалювальний сезон. 

Луцька райлікарня може залишитися без тепла: хто насправді зриває опалювальний сезон (фото) 

ВЗАЄМНІ ЗВИНУВАЧЕННЯ

Днями на фейсбук-сторінці Луцької районної ради опублікували допис, в якому керівництво Підгайцівської громади звинувачують у тому, що вони ставлять під загрозу опалювальний сезон. Мовляв, Луцька районна рада передала Підгайцівській громаді у користування котельню, яка обслуговує Луцьку центральну районну лікарню, що у Липинах. Проте громада відмовляється її приймати, ставлячи під загрозу опалювальний сезон усієї лікарні.

Комунальне підприємство «Райтеплобуд», на балансі якого перебуває котельня, не може забезпечити опалювальний сезон через відсутність коштів, а держава не передбачає компенсації для покриття різниці вартості спожитих енергоносіїв. Крім того, як повідомили у КП «Райтеплобуд», сировина для опалення здорожчала мінімум утричі.

«Для того, щоб не зірвати опалювальний сезон, директор КП звернувся до районної ради з проханням оперативно вирішити цю проблему. До останнього моменту ми все ж сподівалися, що держава продумає компенсаторний механізм. Щоб не витрачати час на скликання сесії, майновою комісією районної ради було прийнято рішення, а голова райради у міжсесійний період підписав відповідне розпорядження про передачу у користування котельні Підгайцівській громаді. Чому громада не приймає її у користування – не зрозуміло, адже мова йде про опалення лікарні. Підгайцівські чиновники хочуть цю котельню лише у комунальну власність», – розповів голова постійної комісії з питань майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст району Юрій Бондарук.

Після появи цього допису, у середу, 19 жовтня Підгайцівська громада зібрала пресконференцію, на якій пояснила свою позицію. За словами очільника громади Юрія Семенюка, цей допис дуже провокативний, адже коли котельня заробляла гроші для районної ради, її не передавали у користування громаді, а зараз, коли потрібно покрити різницю в тарифі, громаду просто ставлять перед фактом. І роблять це в останній момент, за кілька днів перед початком опалювального сезону. 

ЧОГО ХОЧУТЬ ПІДГАЙЦІ

Очільник Підгайцівської громади Юрій Семенюк каже, що змоги підготуватися до опалювального сезону в них не було, і зараз теплоносій доведеться купувати за високими цінами. 

«Вони надіялися, що буде якийсь механізм компенсації від держави, і до останнього чекали. Але компенсації нема, і 9 жовтня, майже перед початком опалювального сезону вони вирішили не виконувати свої зобов'язання і розірвати договір з Центральною районною лікарнею. Вони вирішили відмовитися від своїх зобов'язань в останній момент. Хіба так робиться?  Коли воно невигідно – котельню нам тимчасово віддають, а потім, коли на рівні держави це все відрегулюється,  вони знов заберуть котельню і зароблятимуть гроші», – каже Юрій Семенюк. 

Юрій СеменюкЮрій Семенюк
 

Його заступник каже, що якби до громади звернулися ще влітку і дали змогу належно підготуватися – ситуація була би зовсім іншою. 

«Якщо чинний договір між «Райтеплобудом» і Луцькою центральною районною лікарнею діяв, вони в травні-червні-липні-серпні-вересні могли підготуватися до опалювального сезону. Якщо би вони звернулися до нашої сільської ради, наприклад, влітку, щоб ми підготувалися і закупили пелету – це інше питання. Можливо, ми би підготувалися і не було би великого збитку. Але, «Райтеплобуд» і районна рада звернулися до нас 9 жовтня з листом про розірвання договору. За кілька днів до початку опалювального сезону. І вони пишуть, що пропонують нам взяти котельню в тимчасове користування. Як Підгайцівська сільська рада за три дні до початку опалювального сезону проведе тендери на закупівлю пелети, закупить її і запустить опалювальний сезон? Що ці люди робили півроку?» – питає заступник Підгайцівського сільського голови Валентин Приходько

Валентин ПриходькоВалентин Приходько
 

Громаду влаштує два сценарії, наголошує сільський голова. Перший – це якщо «Райтеплобуд» виконає свої зобов'язання перед медзакладом і знайде кошти, щоб покрити різницю тарифу. І друге – це повна передача на баланс громади котельні, про яку іде мова. В такому разі громада готова зазнати збитків через закупівлю теплоносія в останній момент, адже в перспективі наявність котельні на балансі дозволить економити кошти місцевого бюджету. 

НА ЩО ГОТОВА РАЙОННА РАДА

Олександр Омельчук каже, що передавати котельню на баланс громади закон не зобов'язує. А не робили цього, бо в райраді побоювалися, що котельня опиниться у приватних руках. 

«Вони хочуть у постійне володіння цю котельню, але оскільки у нас є побоювання, що ця котельня перейде в приватні руки, і в майбутньому, коли Підгайцівська громада доєднається до Луцької, може бути колізія, що котельня приватна, а лікарня – комунальна» – говорить він. 

Олександр ОмельчукОлександр Омельчук
 

Зараз, коли котельня не може бути прибутковою, її хочуть тимчасово передати у користування громаді до липня 2023 року, адже районна рада не готова своїм коштом фінансувати комунальне підприємство Підгайцівської громади, каже Олександр Омельчук. 

Десь із другої хвилини «У нас підписаний мораторій президентом, що не можна піднімати послуги на енергопостачання. Хто має сплачувати різницю? Держава не передбачила механізм компенсації. Вони все скинули на нас, щоб ми собі розбиралися. У нас районний бюджет виключений із бюджетного фінансування. Нам за два роки жодної копійки від держави не прийшло на розвиток і на енергоносії. Ми переговори вели з липня місяця. Вони не готові брати на себе компенсацію по тарифу. Ми скликали спеціальну депутатську комісію, і на цій комісії до 1 липня 2023 року дали в тимчасове користування громаді за одну гривню дві котельні. Громада не хоче їх приймати», – нарікає Олександр Омельчук. 

Він додає, що котельня повністю готова до експлуатації, мовляв, закидаєш пелету – і вона працює. Але на питання, де взяти пальне у такі короткі терміни, щоб більше двох сотень пацієнтів лікарні не мерзли, не відповідає. Говорить тільки, що погода зараз дозволила відкласти початок опалювального сезону. 

«Не потрібно спекулювати тим, що в лікарні лікуються багато людей. У нас у Львові так само військові живуть, діти малі, інваліди. І в Києві так само живуть. Відключили підстанцію, підбили. Це спекулювання йде? Чи це тверезий розрахунок?» – каже Олександр Омельчук. 

Він повторює, що у Луцької районної ради нема грошей, аби покрити різницю тарифу. Каже, що Городищенська громада теж отримала у користування котельні та власними силами готова опалювати комунальні заклади. А Підгайцівській зробити такий крок, мовляв, заважають амбіції. 

***

Поки суперечки тривають, на вулиці стає холодніше. Найближчі дні у Луцьку будуть дощовими, а температура повітря стане на кілька градусів нижчою. Вже зараз у деяких відділеннях лікарні використовують електричні обігрівачі, адже потрібно підтримувати сталу температуру. Що буде далі, та коли саме медзаклад отримає необхідне тепло, поки невідомо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024