Поділитись:

Вченим вдалось відновити зір дорослим мишам із вродженою сліпотою

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 02:23
Вченим вдалось відновити зір дорослим мишам із вродженою сліпотою

Американські науковці провели дослідах на мишах з вродженою дегенерацією сітківки та довели, що відновити зір можливо навіть у дорослому віці. Терапія синтетичним ретиноїдом допомогла збільшили чутливість сітківки й активність зорової кори у відповідь на світло мишам із проявами амаврозу Лебера.

Дослідження було опубліковане у журналі Current Biology, пише UAPortal. При амаврозі Лебера, люди народжуються із дегенерацією сітківки, внаслідок чого її фоторецептори недостатньо реагують на світло, тому погано або зовсім не передають сигнал до мозку. Такі пацієнти є з народження незрячими або стають такими в перші місяці життя.

Нервова система людини дуже пластична, тому вчені Каліфорнійського університету в Ірвіні засумнівалися у тому, що зір неможливо повернути, якщо не зробити це в критичний період дитинства.

Дослідження провели на дорослих лабораторних мишах із проявами амаврозу Лебера. У відповідь на світло у піддослідних не виникала або ж була дуже слабкою активність зорової кори мозку.

Половину з них спробували лікувати синтетичним ретиноїдом 9-цис-ретинилацетатом, який у попередніх дослідженнях вже допомагав частково відновити зір дітям з амаврозом Лебера. Тож половина тварин отримували щодня протягом одного тижня препарат ретиноїду, а інша – плацебо.

У лікованих мишей після курсу ретиноїду активація зорової кори у відповідь на світло зросла у середньому на 28% і трималася на такому рівні ще щонайменше 9 діб. Але ефект проявився не лише в показниках мозкової активності, а й у поведінці тварин, які ще 19-20 днів після припинення лікування демонстрували покращення зору.

Як показали наступні обстеження, за покращенням стоїть збільшення чутливості сітківки до світла та кількості й реакції нейронів у первинній зоровій корі.

Таким чином, автори роблять висновок, що дорослий мозок може зберігати достатню пластичність, щоб відновити зір з допомогою ретиноїдної терапії.

Хоча результати й обнадійливі, вони поки що отримані в дослідах на мишах. А це не завжди означає, що експериментальна терапія так само спрацює на людях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
05 березня 2024