Поділитись:

Вчені знайшли в Антарктиді ДНК віком мільйон років

Вівторок, 11 жовтня 2022, 05:25
Вчені знайшли в Антарктиді ДНК віком мільйон років

Вчені виявили в Антарктиді фрагменти ДНК, вік яких оцінюється в мільйон років.

Про це повідомляє Science alert, пише Дзеркало тижня.

Вони були знайдені в морі Скотія і можуть зробити неоціненний внесок у розуміння розвитку регіону. Зокрема, дослідники зможуть з'ясувати, що і коли мешкало тут.

Відновлені зразки називають осадовою ДНК, вони, ймовірно, будуть корисними у визначенні того, як зміни клімату вплинуть на Антарктику в майбутньому. За словами Лінди Армбрехт з Університету Тасманії в Австралії, це найдавніша морська осадова ДНК, відома на цей момент.

Подібні зразки виявляють у різних середовищах, включаючи наземні печери та вічну мерзлоту, в яких виявили осадову ДНК віком 400 та 650 тисяч років відповідно.

Відновлену ДНК виявили у 2019 році, з того часу вона пройшла комплексний процес контролю забруднення, щоб гарантувати точність маркерів віку, вбудованих у матеріал.

Серед інших знахідок команда виявила діатомові водорості (одноклітинні організми), вік яких становить 540 тисяч років. Завдяки цьому вчені можуть зрозуміти, як ця частина світу розвивалася протягом величезних проміжків часу.

Вчені змогли зв'язати велику кількість водоростей з теплими періодами, останній з яких спостерігався в морі Скотія 14500 років тому. Це призвело до збільшення активності морського життя у цьому регіоні.

Раніше вчені зі Стокгольмського університету заявили про те, що дощова вода по всьому світу непридатна для пиття через високий вміст токсичних речовин, відомих як ПФАС. Ці речовини відомі як «вічні токсини», оскільки дуже повільно розпадаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів