Поділитись:

«Пересидіти» війну не вдасться: Кулеба закликав країни Африки до дій на підтримку України

Понеділок, 03 жовтня 2022, 14:55

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав африканських партнерів, які співчувають Україні, але займають позицію «не наша війна» до реальних дій на підтримку України та міжнародної безпеки.

Про це глава української дипломатії написав у колонці для РБК-Україна з нагоди початку африканського турне, передає «Укрінформ».

Очільник МЗС України. який з 3 по 12 жовтня перебуває в турне африканськими країнами, зазначив:

«Важливий момент: ми не прагнемо лише дружити проти москви. Ми прагнемо дружити з Африкою. Це принципова відмінність між нашою та російською дипломатією, яка прагне лише одного – розділяти і володарювати.

Більшість африканських партнерів співчуває Україні, але зайняла позицію, яку можна описати словами "не наша війна". Ми активно переконуємо їх, що "пересидіти" цю війну не вдасться нікому, тому що російська агресія проти України є глобальною загрозою. Закликаємо африканських партнерів до реальних дій на підтримку України та міжнародної безпеки», – зазначив міністр.

Він розповів, що Україна використовує для цього два ключових повідомлення:

  • 24 лютого росія атакувала не лише Україну, а й міжнародний порядок та статут ООН. Якщо путін переможе, його приклад надихне всіх у світі, хто хоче змінювати кордони силою, захоплювати чужі суверенні території. В Африці, як і в інших регіонах, вистачає подібних проблем, тому краще допомогти Україні сьогодні та захистити міжнародний мир, безпеку та територіальну цілісність для всіх.
  • росія шантажує Африку та інші регіони голодом, щоб досягти своїх імперіалістичних цілей. «Голодні ігри» москви можуть спричинити загибель людей, політичну та економічну катастрофу в регіоні, відлуння якої почує та відчує весь світ.

Кулеба наголосив, що Україна є надійним гарантом продовольчої безпеки, і застеріг, що путін вже намагається дискредитувати Чорноморську зернову ініціативу і знову підвищити ризики для Африки та інших регіонів.

За його словами, ці ключові аргументи працюють та поступово змінюють оптику наших африканських партнерів.

У цьому контексті Кулеба наголосив, що для перемоги України важлива позиція всіх міжнародних партнерів, глобальна підтримка нашої держави у відновленні справедливого світопорядку.

«Битва за Україну, за нашу свободу, за безпеку світу точиться на всіх континентах. Лінія фронту пролягає в серці та свідомості кожної людини. Прихильність африканських країн є критично важливою для нашої перемоги та утвердження України як проактивного та глобального гравця, який разом з партнерами формує та підтримує безпекову архітектуру світу», – акцентував глава української дипломатії.

Нагадаємо: 23 вересня Дмитро Кулеба зустрівся з головою МЗС Китаю Ван Ї на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів