Поділитись:

Вони навіть рятували життя: як і для чого волиняни роблять окопні свічки (фото)

Середа, 05 жовтня 2022, 13:03
Вони навіть рятували життя: як і для чого волиняни роблять окопні свічки (фото)

Волинянин Сергій Лавренюк робить для українських військових окопні свічки. Нехитра приспособа дозволяє генерувати світло і тепло протягом приблизно трьох годин. У холодну пору такі свічки дуже важливі для захисників, а тому волонтери постійно у пошуку складових – у соцмережах безліч запитів на віск, бляшанки і картон. А військові заохочують людей виготовляти більше таких свічок, адже за вмілого використання вони навіть рятують життя. 

Про те, як волонтери роблять свічки, та чому це важливо для наших захисників, дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

ЯК РОБЛЯТЬ ОКОПНІ СВІЧКИ

Виготовити окопну свічку доволі легко. Для цього потрібно мати бляшанку, картон і парафін чи віск. Віск можна брати навіть із розплавлених залишків старих свічок. 

Спершу слід приготувати бляшанку висотою приблизно 5-7 сантиметрів. У відеоінструкціях рекомендують не робити свічки зависокими, адже в такому разі вони не вигорають повністю, і це доволі марнотратно.

Далі слід нарізати смужки картону по висоті бляшанки. Картон згортають у спіралі, і ними заповнюють ємність. Із картону також можна виготовити гніт. Його слід вставити між тісними шарами картону у бляшанці. 

Потім бляшанку з картоном заливають розтопленим воском або парафіном. Слід робити це дуже ретельно, аби кожен шар картону був покритий воском. 

Варто зазначити, що горить одночасно вся поверхня свічки, а не тільки місце, де розташований гніт. Загасити таку свічку можна, перевернувши її догори дриґом або накривши чимось, що обмежить доступ повітря. 

ВОЛИНЯНИН СЕРГІЙ ЛАВРЕНЮК РОБИТЬ СВІЧКИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ

Волинянин Сергій Лавренюк з початку повномасштабного вторгнення намагається волонтерити. Раніше він мав роботу, однак, через стан здоров'я вже кілька років чоловік займається домашнім господарством та обробляє землю – у себе і в односельців. Сергій вважає, що жоден українець у ці дні не повинен лишатися осторонь. 

«Кожен, хто в тилу, має допомагати. Війна – вона стосується всієї країни, а не тільки сходу. І якщо ми не будемо допомагати, те, що зараз відбувається на півдні і сході, буде тут у нас», – каже чоловік. 

Сергій ЛавренюкСергій Лавренюк
 

Спершу, каже, допомагав волонтерам, які збирали для військових їжу. Шукав і закуповував кашу. Після Великодня всім селом збирали для захисників смаколики. Згодом шили спідню білизну тощо. Допомагали як тим, хто захищає Україну на передовій, так і тим, хто проходить лікування та реабілітацію у військових шпиталях. 

Пізніше Сергій взявся робити окопні свічки. Нещодавно він завершив свою першу пробну партію – 50 свічок. Матеріалами допомогла церква «Гліба і Бориса» у селі Шклинь – за гроші прихожан закупили віск. Решту матеріалів чоловік шукав сам. Свічки він робить вечорами та в дощові дні, коли має трохи вільного часу. 

Окопні свічкиОкопні свічки
 

Виготовлені свічки чоловік передав місцевому волонтеру Ігорю Шевчуку, який возить допомогу військовим. Їх передадуть захисникам із волинської 14 ОМБР імені князя Романа Великого. 

Вже готують наступну партію свічок, віск на яку виділила церква Юрія Переможця (с. Бережанка).

ЩО КАЖУТЬ ВІЙСЬКОВІ

Окопна свічка – це справді корисна річ, каже досвідчений 61-річний боєць Волинської бригади тероборони з позивним «Вайс». Василь на фронті з 2014 року, і каже, що окопні свічки часто ставали у пригоді, особливо у холодну пору. 

«Це дуже багатофункціональний винахід. По-перше, зимою, або ж просто в сиру погоду нею можна зігріти руки – а для бійця це дуже важливо. По-друге, на ній можна розігріти банку тушонки, або ж якусь іншу консерву. По-третє, вона є джерелом світла. І при цьому загроза демаскувати позицію значно менша, ніж при користуванні ліхтариком. Зазначу, що при цьому окопну свічку варто встановлювати в якійсь перекритій ніші. По-четверте, вона є достатньо безпечною, адже не горить високим полум’ям. Звісно, дурневі зробити біду багато розуму не треба. Але ж в ЗСУ служать якраз Homo sapiens. Чого аж ніяк не скажеш про тих мерзенних негідників, які воюють проти нас», – каже військовий. 

Василь Василь "Вайс"
 

Він розповідає, що в 2014-му році в Пісках Донецької області саме окопна свічка рятувала військовим життя. 

«Ми облаштували позицію в тамтешньому готелі – такий собі «чистий нуль». При цьому в будівлі на першому поверсі був довжелезний коридор. Контролювати його в темряві було дуже складно – з тилу могли зайти вороги. Тож ми ставили в кінці цього коридору окопну свічку – і це вже була зовсім інша ситуація», – каже військовий. 

Він дякує всім волонтерам, які долучаються до виготовлення окопних свічок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів