Поділитись:

В Україні знову здорожчають продукти: коли та наскільки

Неділя, 02 жовтня 2022, 05:30

В Україні найближчим часом очікується здорожчання продуктів харчування ще на 10-15%.

Такий прогноз дав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише Landlord.

Він пояснив, що на зростання цін вливають війна, порушення логістичних ланцюгів, ціни на паливно-мастильні матеріали, курс гривні щодо долара.

"Найближчим часом через ухвалення Закону про акциз на паливо десь в районі 4-5 гривень здорожчає бензин і дизпаливо. Тобто це буде закладати основу формування цін на продукти харчування. Не останню роль відіграє в і велика інфляція. Ми будемо бачити підняття цін в районі ще 10-15%",  – сказав Марчук. 

Раніше директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко попередив, що вартість курячих яєць за кілька місяців суттєво виросте. Також слід очікувати і на підвищення цін борщового набору та молочних продуктів.

Зі слів експерта, також здорожчає молочка і ціни будуть вищими за європейськими. Він зауважив, що дефіциту сирів в Україні не буде, а будь-які проблеми будуть вирішуватися шляхом імпорту з Європи.

Утім, фахівець пояснює, що чимало у ціноутворенні буде залежати від курсу долара. Адже, його вартість має значення для виробників та імпортерів.

На динаміку цін на овочі суттєво вплинула війна з Росією та насамперед окупація промислового центру вирощування овочевої продукції — Херсонщини.

За прогнозами Інституту аграрної економіки, після жовтня сезонні овочі в Україні здорожчають ще на 15-20%, тоді як ціни на крупи очікує сезонне зниження:

  • рис – до 60-65 грн за кг
  • гречка – до 70-75 грн за кг
  • пшоняні крупи – до 25-30 грн за кг
  • манна та ячна крупа – до 20-25 грн за кг

Ціни на гречку можуть трохи впасти завдяки тому, що 2022 року площі під посіви цієї культури агровиробники збільшили в 1,5 разу. В результаті зібраного врожаю цілком може вистачити для задоволення внутрішніх потреб країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів