Поділитись:

Чому в Україні здорожчали фрукти та овочі: пояснення експерта

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:55
Чому в Україні здорожчали фрукти та овочі: пояснення експерта

Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснив, чому здорожчали фрукти та овочі в Україні і що з цінами буде далі.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, інформує ТСН.

«Ми побачили цього року суттєве зростання ціни і воно, на жаль, не остаточне. Щодо чинників, які впливають. Перше – енергоносії, по-друге, дефіцит окремих українських продуктів, які не можна постачати з півдня. Тому у данному випадку ми побачили суттєве збільшення імпорту з багатьох країн світу.

З одного боку, це погана ситуація для країни, бо вона погіршує торгівельний баланс бізнесу, оскільки не купують українське. Але з іншого боку, більш позитивна для споживача, і це впливає на стабілізацію цін», – говорить Дорошенко.

Він додав, що сьогодні здорожчання продуктів насамперед залежить не стільки від енергоносіїв, ціни на які держава стримує, як від інфляції.

«Щодо здорожчання – найбільше продукти харчування сьогодні залежать від загальної інфляції в країні», – зазначив експерт.

Інфляція в Україні зросла до 22,2 %, якщо порівняти з періодом від січня до серпня минулого року. Найбільше ціни зросли на транспорт – 24,8 %. На продукти ціни зросли на 21 %, на освітні послуги – на 16 %, на алкоголь і тютюнові вироби – на 14 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів