Поділитись:

Вірус герпесу виявився здатним вилікувати рідкісні форми раку

П'ятниця, 30 вересня 2022, 01:50

Вчені з британського Інституту дослідження раку та Фонду Royal Marsden NHS Foundation заявили про те, що рак можна лікувати за допомогою вірусу герпесу. Перші клінічні випробування цього методу вже дали свої результати: у одного пацієнта рак повністю зник, а інші пухлини значно зменшилися.

Про це повідомляє ВВС.

Розроблений дослідниками препарат є ослабленою формою вірусу звичайного герпесу, який був спеціально модифікований для боротьби з раком. Поки що цей метод лікування потребує більш масштабних та тривалих досліджень, але, за словами експертів, він відкриває перспективи для лікування рідкісних та запущених форм раку.

Одним з пацієнтів, які брали участь у першій фазі випробувань, був 39-річний будівельник з Лондона Кшиштоф Войковський, у якого у 2017 році діагностували рак слинних залоз. Попри лікування, захворювання продовжувало прогресувати.

Короткий курс, проведений з використанням вірусу герпесу, дозволив йому перемогти хворобу. Протягом п'яти тижнів чоловікові робили ін'єкції безпосередньо на пухлину, після чого вона зникла. Вже два роки Войковський живе в стадії ремісії.

Керівник дослідження професор Кевін Гаррінгтон розповів, що отримані результати «справді вражають» при лікуванні деяких запущених форм, зокрема раку стравоходу та рідкісного типу раку ока.

«Рідко можна побачити такі хороші показники на ранніх стадіях клінічних випробувань, адже їхня основна мета – перевірити безпеку лікування, і в них беруть участь дуже важкі пацієнти, для яких існуючі методи лікування більше не працюють», – сказав він.

Це не перший випадок, коли вчені використовують вірус для боротьби з раком. Зараз вже існує один подібний препарат під назвою T-Vec. За словами Гаррінгтона, новий препарат, RP2, є його посиленою версією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
28 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
15:15
05 лютого 2024
27 січня 2024
15:31