Археологи виявили унікальне масове поховання обезголовлених тіл епохи неоліту (фото)

Вівторок, 27 вересня 2022, 01:20

Археологи виявили унікальне масове поховання обезголовлених тіл епохи неоліту у місті Враблі на заході Словаччини. Скелети знайшли всередині оборонного рову одного з найбільших неолітичних поселень у Центральній Європі.

Про це пише Тhe Нistory Вlog.

Поселення епохи неоліту датується періодом між 5250 і 4950 роками до нашої ери і складається з трьох поселень площею понад 120 акрів. Розкопки та геофізичні дослідження за останні сім років виявили у поселенні понад 300 довгих будинків, хоч і збудованих у різний час. Археологи вважають, що будь-якої миті часу тут використовувалося близько 50-70 будинків.

На останньому етапі окупації один із трьох районів поселення був укріплений як мінімум одним оборонним ровом та частоколом. У городищі було шість в'їздів через оборонні периметри. Попередні розкопки виявили окремі могили всередині та навколо рову. Цього року археологи виявили біля одного з в'їздів у городище довгу траншею, в якій лежали останки не менше 35 осіб. Тіла, здається, були кинуті хоч-не-хоч. Їх знаходили на спині, на животі, на боці з витягнутими руками та ногами. У могилу були поховані останки чоловіків, жінок та дітей, непропорційно більшу частину з них становили підлітки та молоді люди, коли вони вмирали. Є передсмертні переломи.

Буде проведено подальші тести, щоб встановити, чи були вони померлими окремо, жертвами епідемії чи вбитими в рамках культових церемоній. Вони також будуть шукати якісь генетичні зв'язки між ними, і чи були голови видалені насильно або поділ стався тільки після розкладання тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: