Поділитись:

Вчені виявили у Китаї унікальну давню косметику

Четвер, 08 вересня 2022, 01:24
Вчені виявили у Китаї унікальну давню косметику

У ході своїх недавніх археологічних розкопок у Китаї вчені знайшли найстарішу у світі свинцеву косметику у вигляді білого осаду. Вона була знайдена в гробниці високопоставленої людини, яка жила в Китаї понад 2700 років тому. Знахідка дозволяє припустити, що давні жителі цієї області використовували косметику для відбілювання шкіри майже за 300 років до того, як давні римляни почали застосовувати цю практику, пише Daily Mail.

Біла речовина була всередині шести бронзових контейнерів, закопаних у гробниці. Поховання було знайдено на дворянському цвинтарі у північному Китаї та належало аристократу.

Експерти довгий час вважали, що давні римляни проклали шлях до техніки відбілювання шкіри. Дослідження показують, що вони почали використовувати її близько 500 г до н. Археологи також зазначають, що речовина була набагато старша за саму гробницю.

Білий свинцевий макіяж був також дуже популярним серед еліти Європи в 1600-х роках, які поєднували токсичний свинець з оцтом. Проте за таку вроду доводилося платити високу ціну. Використання цього пігменту викликало отруєння свинцем, пошкодження шкіри, інколи ж призводило і до смерті. На той час білий колір шкіри вважався чимось елітним і був ознакою високого статусу. Також він використовувався у багатьох стародавніх китайських витворах мистецтва.

Після того, як команда проаналізувала білу речовину, вони виявили, що це був чистий церусит, мінерал, що складається з карбонату свинцю і є цінною свинцевою рудою. Цей мінерал дуже токсичний для організму людини.

Хоча вік церусситу точно не збігається з датою поховання гробниці, він все ще показує синтетичне походження стародавніх зразків, – пояснили експерти.

Команда також ідентифікувала фосгеніт, який показує, що залишок отримано шляхом змішування двох компонентів, що призвело до синтезованої косметики.

Що цікаво, токсичний макіяж використовували не лише члени королівської родини та аристократи, а й самурайські воїни. У Японії також використали цю техніку, яка у результаті завдала шкоди нащадкам самураїв, – зробили висновок фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024