У єгипетському некрополі знайшли незвичний саркофаг із рожевого граніту

П'ятниця, 23 вересня 2022, 04:24

У некрополі Саккара знайдено ще один незвичайний артефакт давнини – саркофаг із рожевого граніту віком 3300 років. Його власником був чиновник, на ім'я Птах-ім-веа.

Згідно з написами на саркофазі, Птах-ім-веа жив за часів правління Рамзеса II. Він був відповідальним за храмову скарбницю та худобу, а також займався організацією обрядів підношення богам.

Останки чиновника поки не знайдені, вірогідно, вони були вкрадені розкрадачами гробниць раніше. Про те, що мумія в саркофазі колись була, свідчать сліди смоли на дні труни.

Сам саркофаг виконаний з рожевого граніту та прикрашений захисними ієрогліфами. Також на камені викарбувані зображення Гора – бога неба з головою сокола, який, згідно з міфологією стародавніх єгиптян, був сином Осіріса та Ісіди.

Примітно, що поховання чиновника Рамзеса було знайдене не поруч із місцем упокою самого фараона. Зазвичай наближених до правителя ховали поряд з ним, але Птах-ім-веа був похований неподалік гробниці фариона Уніса, який помер на тисячу років раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: