З яким паспортом не випустять із України – роз'яснення Держприкордонслужби

Понеділок, 19 вересня 2022, 06:30

В Україні продовжує діяти військовий стан, який продовжено до 21 листопада. У зв'язку з цим виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років заборонено, за винятком певних обставин. Для цього на кордоні слід показати документи, зокрема закордонний паспорт. На запитання – чи можна користуватися паспортами старого зразка або з терміном придатності, що минув, відповіли в Державній прикордонній службі.

Виявилося, що виїзд за кордон за закордонним паспортом старого зразка (не біометричним) можливий, якщо документ не втратив чинності. В ухвалі Кабміну від 07.05.2014 №152 чітко зазначено, що паспорти громадянина України для виїзду за кордон на підставі документів, поданих до 01.01.2015, діють протягом терміну, на який вони були видані.

У Держприкордонслужбі пояснили, що прострочений паспорт громадянина України для виїзду за кордон не дає українцям права виїжджати за кордон. Але за умови, що документ було продовжено у Державній міграційній службі чи посольстві/консульстві України за кордоном, виїзд також може бути дозволений.

Прикордонники нагадали, що відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України» перепустка може здійснюватися ще й за такими документами:

  • дипломатичним паспортом;
  • службовим паспортом;
  • посвідченням особи моряка;
  • за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: