Поділитись:

Вчені знайшли спосіб зупинити поширення коронавірусу

Четвер, 15 вересня 2022, 06:44

Вчені розробили пластик, що вбиває віруси, який може ускладнити поширення комах, у тому числі Covid, у лікарнях та будинках для людей похилого віку.

Команда з Королівського університету в Белфасті каже, що їхня пластикова плівка дешева і може бути використана для виготовлення захисного спорядження, такого як фартухи. Він працює, реагуючи зі світлом, вивільняючи хімічні речовини, які руйнують вірус. Дослідження було опубліковано у журналі Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Дослідження показало, що він може вбивати мільйони вірусів, навіть у стійких видів, що залишаються на одязі та поверхнях.

Дослідження показали, що вірус Covid здатний виживати на деяких поверхнях до 72 години, але це ніщо в порівнянні з більш міцними видами. Норовірус, відомий як зимове блювання, може виживати поза організмом протягом двох тижнів, чекаючи, поки хтось новий заразиться.

Команда хіміків і вірусологів досліджувала матеріали, що самостерилізуються, які знижують ризик поширення інфекції через заражені поверхні.

Ідея полягає в тому, щоб зробити матеріал настільки ворожим до вірусу, що він не зможе там вижити. Було показано, що металева мідь вбиває мікроби при контакті, але не дуже гнучка.

Тому дослідники використовували тонкі листи пластику, що містять наночастинки діоксиду титану. Вони реагують з ультрафіолетовим світлом — навіть з невеликою кількістю флуоресцентної лампи, що випускається, – вивільняючи молекули, звані активними формами кисню.

Їм просто не терпиться вплутатися в якусь хімічну реакцію. Вони реагують із генетичним матеріалом вірусу, білками, які він використовує для проникнення в наше тіло, та жировою сферою, яка утримує все це разом. Кінцевим результатом є мертвий та марний вірус.

"Це перший випадок, коли щось подібне було розроблено", – сказав професор Ендрю Міллс з хімічного факультету університету.

Він додав: «Ця плівка може замінити багато одноразових пластикових плівок, які використовуються в індустрії охорони здоров'я, оскільки вона має додаткову цінність, що полягає в самостерилізації без будь-яких реальних додаткових витрат».

Матеріал був протестований в лабораторії проти чотирьох типів вірусу – двох вірусів грипу, вірусу Covid і пікорнавірусу, який має риси, які роблять вірус високостабільним поза організмом.

У контрольованих лабораторних умовах на пластик, що самостерилізується, було вміщено близько мільйона вірусних частинок. Це набагато перевищує кількість вірусу, яка потрібна для початку інфекції.

"Вона перетворюється з мільйона вірусів на ніщо, і ми можемо побачити ефект менш ніж за одну годину і максимальну смерть за дві години", – сказав доктор Коннор Бемфорд з Медичної школи в Королівському університеті. "Але ми додаємо супер-кількість вірусів, щоб дійсно кинути виклик системі, ймовірно, ефект буде в перші кілька хвилин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів