Поділитись:

ООН тисне на Київ і москву щодо відкриття аміакопроводу з Тольятті в Одесу

Середа, 14 вересня 2022, 16:50

ООН тисне на росію та Україну щодо відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті – Одеса» для експорту аміаку через Чорне море в рамках зернової ініціативи.

Про це пише Financial Times з посиланням на три поінформованих джерела, інформацію підтвердила представниця ООН Ребека Ґрінспан, інформує «Економічна правда».

Аміак є основним складником у виробництві нітратних добрив, а збільшення його поставок на світовий ринок може зменшити ціни на нього та послабити ризики продовольчої кризи в низці країн. 

В Україні є єдиний аміакопровід «Тольятті – Одеса», кінцевою точкою якого є Одеський припортовий завод. Через нього до 24 лютого здійснювався експорт аміаку виробництва російських ПАТ «Тольяттіазот» (належить російському олігарху Дмітрію Мазепіну)  та АТ «Міндобрива» (належить російському олігарху Аркадію Ротенбергу).

Поставки «трубою» припинилися 24 лютого з початком повномасштабної війни РФ проти України. Нині ж, на тлі погроз президента РФ владіміра путіна розірвати «зернову угоду», якою був розблокований експорт українського зерна, ООН прагне досягнути відновлення поставок російського аміаку на експорт.

«Переговори рухаються в правильному напрямку, і всі сторони на кожному рівні докладають усіх зусиль для забезпечення позитивного результату», – сказала Ґрінспан.

Вона додала, що переговори відбуваються «терміново» для запобігання «продовольчої кризи в усьому світі» в наступні роки.

Ця пропозиція є частиною «зернової ініціативи», обіцяної путіну в обмін на підтримку угоди про часткову деблокаду українських портів у липні. Це дозволить експортувати російський аміак через той самий морський коридор, яким зараз експортується українське зерно.

Така угода дозволить щороку постачати з росії 2 млн тонн аміаку вартістю близько 2,4 мільярда доларів за поточними цінами. Учасники переговорів сподіваються, що це допоможе заспокоїти глобальну продовольчу кризу, а також зміцнить існуючу угоду щодо зерна з огляду на заяви РФ.

За даними дослідницької компанії ICIS, до повномасштабного вторгнення в Україну росія постачала 20 % світових морських вантажів аміаку. Ціни на добрива зросли понад як удвічі за останній рік.

Співрозмовники агентства повідомили, що ООН домагається також звільнення 20-40 тисяч тонн аміаку, заблокованого в порту «Південний», та схилити РФ до розблокування ще одного порту, у Миколаєві, в рамках ініціативи. Наразі це неможливо через постійні російські обстріли міста.

Обговорюється питання того, як розподілити доходи та чи зберігати їх на ескроу-рахунку до закінчення війни.

Нагадаємо, 13 вересня Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові з президентом росії владіміром путіним закликав до переговорів та повного виведення російських військ з України.

Нагадаємо: уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що ООН більше тисне на Україну, ніж на росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
05 лютого 2024
19 січня 2024
02 грудня 2023
23 листопада 2023
03 листопада 2023
08 липня 2023
19 червня 2023
07 червня 2023