Поділитись:

«Волинська Голландія»: коли варто їхати на фестиваль квітів, і що там буде цього року (відео)

Понеділок, 12 вересня 2022, 10:45
«Волинська Голландія»: коли варто їхати на фестиваль квітів, і що там буде цього року (відео)

Дощ і холод став на заваді фестивалю квітів «Волинська Голландія», який вже став доброю традицією. За планами організаторів, він мав розпочатися ще 9 вересня, проте погода дозволить волинянам сповна насолодитися прогулянкою серед осінніх квітів не раніше вівторка-середи 13-14 вересня.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізналися, коли найкраще їхати на «Волинську Голландію» та що чекає на відвідувачів цього року. 

КОЛИ ЇХАТИ

Організатори фестивалю дуже залежать від погодних умов, адже у дощ і працювати некомфортно, і фото вийдуть не найкращі. А саме за фотографіями та емоціями сюди їде більшість відвідувачів. 

Організаторка фестивалю Тетяна Пашковська каже, що фест працюватиме вже цього вівторка, 13 вересня. А проте, всіма фестивальними активностями, як от живою музикою, «козотерапією» та іншим – можна буде сповна насолодитися вже в середу, 14 вересня. Погода цього дня обіцяє покращитися. 

«У вівторок, ніби, дощу не буде, але день буде прохолодним і пасмурним. Тому з вівторка ми працюємо, але працювати, можливо, буде не все. Зона продажу буде працювати, каву можна буде купити. Але от козотерапія і інше поки будуть не доступні. Зрештою, будемо дивитися по погоді», – каже жінка. 

«Волинська Голландія»: коли варто їхати на фестиваль квітів, і що там буде цього року (відео) 

ЯКІ КВІТИ УЖЕ РОЗЦВІЛИ

Уже зараз на полі активно цвітуть лілії та гладіолуси. 90 % композицій з ліліями уже доступні для огляду. Приблизно 80 % композицій із гладіолусами також розцвіли. Цього року на фестивалі багато нових видів гладіолусів, анонсують організатори. Різноманіття сортів приємно здивує відвідувачів. 

Хризантема трошки затримується. 

«Це квітка короткого дня, і вона починає розквітати, коли світловий день скорочується. Бутонів багато, і якби було сонце – квіточки би відкрилися швидше. А тут ще й холод і дощ. Тому квітка запізнюється», – каже організаторка. 

На 80 % на полі розпустилися айстри. Є багато нових сортів. Майори почали квітнути, але два дні був приморозок, і квітки трошки постраждали. 

«Волинська Голландія»: коли варто їхати на фестиваль квітів, і що там буде цього року (відео) 

ЩО НОВОГО БУДЕ ЦЬОГО РОКУ

Цього року новою локацією буде «Гарбузове селище». Тут є паркан, повністю заплетений декоративними видами гарбузів. У самому селищі буде ціла піраміда із гарбузів різних видів, сортів і кольорів. У селі будуть «мешканці» – фігури гусей, телят, овечок. Їх виставлять, коли припиниться дощ. 

На самій центральній алеї висадили безліч квітів. А ще цього року на полі буде багато композицій із декоративної капусти. Для неї, кажуть організатори, видався вдалий рік. Єдине, її дещо під'їдають місцеві зайці, і організаторам доводиться їх постійно відганяти. 

«Волинська Голландія»: коли варто їхати на фестиваль квітів, і що там буде цього року (відео) 

ЯК ФЕСТИВАЛЬ ВІДБУВАЄТЬСЯ В УМОВАХ ВІЙНИ

Цей фестиваль був запланований ще минулого року, адже щоб організувати таке свято квітів, потрібно готуватися дуже заздалегідь. І не провести його організатори не змогли. 

«Всі цибулини, насіння, весь посадковий матеріал ми замовляємо з Нідерландів. Минулого року восени ми все це замовили. А взимку почалася повномасштабна війна. Завдатки ніхто ніколи не повертає, тому ми вирішили робити фестиваль. Минулої осені ми хотіли ще більше квітів. Мали бути нові жоржини – ціла алея з тисячі жоржин різних видів. Це ми не змогли втілити. А от те, що замовили, вже мусили брати і висаджувати, бо в нас не було іншого виходу», – розповідає Тетяна Пашковська. 

І через війну, і через економічну ситуацію в країні організовувати фестиваль цього року було нелегко. Але людям, які працюють у «Волинській Голландії», також потрібно за щось жити, тому організатори сподіваються, що відвідувачі таки прийдуть. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів