Поділитись:

На Волинській митниці пояснили, чому стався колапс на «Ягодині» (відео)

П'ятниця, 09 вересня 2022, 15:00
На Волинській митниці пояснили, чому стався колапс на «Ягодині» (відео)

Основною причиною виникнення довгих черг вантажівок на пункті пропуску «Ягодин» стала війна. Адже 80% української сільськогосподарської продукції експортувалося через морські порти, які зараз не працюють. «Ягодин» став основним пунктом пропуску, як найближчих на шляху з України до польського порту у Гданську.

Про це розповіла речниця Волинської митниці Валентина Черниш в ефірі телеканалу «Аверс».

«Перша причина проблеми черг – війна, яка триває в Україні вже пів року. Спочатку західним кордоном вивозили минулорічний урожай, той, який був зафрахтований по контрактах. Зараз ще додався новий урожай і вся сільськогосподарська продукція, 80% якої раніше відправлялася з України через морські порти. У зв’язку з блокуванням цих портів вантаж уже рухається автомобільними шляхами, здебільшого через Польщу», – зазначила Валентина Черниш.

За словами речниці Волинської митниці, частина вантажу рухається через Румунію та Угорщину, але найбільше навантаження припадає на «Ягодин», оскільки цей коридор найближчий до морського порту в Гданську.

«Уся сільськогосподарська продукція вимагає фітосанітарного або ветеринарного контролю. Польська служба не готова здійснювати стільки досліджень, скільки зараз вимагає той трафік, який збільшився у рази», – Валентина Черниш називає ще одну причину виникнення черги.

Остання причина полягає в тому, що українські й польські перевізники у цих автоперевезеннях терплять величезні збитки.

«Їм не вигідно возити через простої у чергах, які у нас накопичуються ще з червня місяця. Зрозуміло, що останньою кулею став протест польських перевізників, який взагалі все зупинив, адже раніше воно повільно, але рухалося, а тепер воно все стоїть», – додає Валентина Черниш.

Нагадаємо, що ситуація на митному пункті пропуску «Ягодин» стає напруженою, у далекобійників, які стоять у черзі вже близько десяти діб, закінчується вода та їжа. Через ситуацію на польсько-українському кордоні бюджет України втрачає до 60 мільйонів гривень щодоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
05 березня 2024
23 лютого 2024
05 лютого 2024
02 лютого 2024
31 січня 2024
04 січня 2024
12 грудня 2023
23 листопада 2023
13:40
17 листопада 2023