В «Ягодині» черга із фур сягнула пів сотні кілометрів: водії живуть на узбіччях

Неділя, 04 вересня 2022, 12:55

фото ілюстративне

Цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску «Ягодин» на польському кордоні перетнула межу 45 кілометрів.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у телеграмі.

Зі слів Найєма, водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску у жахливих умовах по тижню і більше, втрачаючи дохід.

«Головна причина цих черг усім відома – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Про це знають не лише перевізники, а й представники тих самих контролюючих органів обох країн. Але чомусь говорять про це пошепки, щоб нікого не образити. Мені здається, не визнаючи проблему, ми її тільки погіршуємо. З початку повномасштабного вторгнення росії фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в кілька разів», – зазначає заступник міністра інфраструктури.

Головний показник – порівняння довжини черг з української та польської сторони: якщо з нашого боку на експорт вони сягають від 10 до 45 кілометрів, то з польського боку – 5 кілометрів максимум. Середній час проходження одного авто через наші служби зменшився до 10-15 хвилин. 

«Наші служби готові перевіряти більше і більше вантажівок щодня. Але потік з тисячі автівок упирається в корок на польському боці», – зауважує Мустафа Найєм. 

Проте, зазначає Мустафа Найєм, рішення є.

«Воно дуже просте: збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Все. Просто потрібно більше людей, що проводять контроль з польського боку. Це не важко і очевидно», – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: