Поділитись:

Трудове рабство у селі під Луцьком: суд нарешті допитав першого потерпілого (відео)

Четвер, 01 вересня 2022, 22:00
Трудове рабство у селі під Луцьком: суд нарешті допитав першого потерпілого (відео)

Через рік після початку слухання гучної справи про торгівлю людьми у селі Вербаїв, що під Луцьком, Феміда допитала першого потерпілого. Засідання відбулося 31 серпня у Луцькому міськрайонному суді.

Побували на слуханні і журналісти телеканалу «Конкурент TV».

У Луцькому міськрайонному суді допитали першого потерпілого у гучній справі про торгівлю людьми, яка, за версією слідства, відбувалась протягом тривалого часу неподалік Луцька.

Нагадаємо: йдеться про кримінальне провадження, яке відкрили щодо жительки села Вербаїв Луцького району Ніни Заболотських. За версією слідства, жінка тримала чоловіків у трудовому рабстві.

Перший потерпілий, якого врешті-решт вдалось допитати у суді, розповів, що прийшов до Ніни Володимирівни працювати, адже потребував роботи та житла. Тож пропозиція Ніни Володимирівни дуже підходила йому.

«Я стояв, говорив з Ніною Володимирівною. Каже: «Потребуємо людей на роботу слідкувати за хазяйством». І каже: «Мені треба ваші документи, щоб ви представили. І, якщо приїдете, то з собою, щоб взяли якісь речі»... 25 чи 26 травня я прибув до тьоті Ніни, я представив всі документи, що були: свідоцтво про народження, ідентифікаційний код, паспорт, пенсійне посвідчення. То вона взяла паспорт і каже: «Документи будуть в мене поки, паспорт. Поки ти в мене на роботі», – розповів чоловік.

З його слів, жінка залишила в себе документи на випадок, якщо працівник заподіє якусь шкоду і втече – тоді вона зможе звернутися в поліцію, аби його розшукати.

Чоловік переконує, що пропрацював на господарстві 2 тижні, хоча сам раніше заявив, що прибув до села Вербаїв 26 травня, а вже 3 червня до Ніни Заболотських прибула поліція. Тож розгортаємо календар і бачимо: минуло усього 8 днів. Епізод, за яким потерпілий виступає у цій справі, – це «незаконне заволодіння паспортом». Чоловік, звернувся до поліції із заявою, що Ніна Заболотських забрала у нього паспорт й не повернула.

«Коли вже ми, адвокати, вступили в справу і почали з’ясовувати, то з’ясували, що в той день, коли був проведений обшук, особа не зверталася в поліцію із заявою про крадіжку документів. Тобто людину попитали, що, як, до чого, його відпустили і в подальшому його попросили підійти знову через 2 тижні», – розповів захисник обвинуваченої Віталій Жуковський.

Тоді і з’явилась у поліції заява, що чоловік висуває обвинувачення проти Ніни Заболотських, зокрема щодо незаконного заволодіння його паспортом.

«Найцікавіше, що цей паспорт пролежав у підзахисної протягом 9 днів, а коли працівники поліції прийшли проводити обшук, вона надала ці документи…Тобто ніхто їх не приховував. І на сьогодні потерпілий вже понад рік ходить без паспорта, яким фактично заволоділи працівники поліції. Цікаво, що на цей паспорт не накладений арешт, тобто фактично цей паспорт він може в будь-який момент повернути, але особа за ним навіть не звертається, бо, як я розумію, йому так зручно чи йому це просто не потрібно», – додає захисник.

Тим часом у суді цю справу слухають вже рік. З того часу це лише перший потерпілий з-поміж усіх, якого вдалось допитати.

«Інші потерпілі за рік ні разу не з’являлися», – зазначив Віталій Жуковський.

Нині Феміда дослідила письмові докази, відеозапис з місця обшуків та допитала двох експертів. На наступне судове засідання прокурора зобов’язали покликати й допитати інших потерпілих у справі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів