Поділитись:

У Луцьку смердить через неякісні стоки: місто посилить контроль

Середа, 31 серпня 2022, 19:30

У Луцьку жорсткіше контролюватимуть якість стічної води, яка надходить на очисні споруди. Адже перевищення допустимого вмісту хімічних речовин і є причиною смороду у місті, впевнені у комунальному підприємстві «Луцькводоканал». 

Ситуацію обговорили під час круглого столу за участі влади та бізнесу у середу, 31 липня. 

Представники міської ради зазначили, що попри роботи з реконструкції очисних споруд, обласний центр Волині продовжує страждати від нестерпного смороду. Річ у тім, що стоки, які надходять на комунальне підприємство, мають перевищені показники вмісту окремих речовин. Це вливає на ефективність роботи міських очисних споруд. 

В день на очистку приходить близько 30 тисяч кубічних метрів води, а в дощовий день – більше 70 тисяч кубометрів. За нещодавніми замірами, середні та максимальні концентрації показників стічної води на вході комунальних очисних споруд були істотно перевищені. Так, при нормі скидання азоту амонійного 23 мг/дм3 середній показник становив 44,7 мг/дм3, а максимальний перевищував норму у майже 4 рази. У 46 разів перевищена норма хімічного споживання кисню, у 12 разів – норма вмісту завислих речовин і так далі. 

 

Найбільші скиди продукують супермаркети, автомийки, пивзавод, спиртзавод, асенізатори та інші великі підприємства. Фахівці «Луцькводоканалу» нарікають, що вони не мають можливості ефективно моніторити якість стоків, які скидають луцькі бізнеси. Тому підприємство закликає бізнес бути соціально відповідальними і встановити системи моніторингу якості стічної води. 

«Кожне підприємство повинне встановити системи моніторингу. Наразі це просто рекомендація, а далі буде прописано у правилах приймання стічних вод. Кожен споживач буде зобов'язаний контролювати свої стоки. Ми робитимемо контроль з точки зору виконання вже фінансових санкцій. Вони мають забезпечити системи моніторингу, а ми маємо цим користуватися. Це спільний контроль. Але це буде контроль, який дозволить нам отримати аналіз за цілу добу. Зараз ми відбираємо водичку, яка в один момент може бути хорошою, а потім суб'єкт господарювання у нічний час доби скине просто колосальне забруднення, яке ми не побачимо, але будемо мати наслідки на очисних спорудах», – пояснює очільник «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк

За його словами, посилення контролю неминуче, і це та необхідність, до якої місто штовхають європейські партнери. 

«Це не створить перешкоди для бізнесу, адже якщо бізнес соціально відповідальний, вони самі мають хотіти встановлювати системи моніторингу. У нас законодавство відносно ліберальне у сфері екології, адже екологія – це дорого. І на нинішньому етапі держава це розуміє. Тут ми маємо рухатися поступово, бо в реальності у всій Європі 5% вартості продуктів, що виготовляються, повинні іти на екологію. А це величезні суми, які ми з вами потім сплачуємо за рахунок власного комфорту і здоров'я», – підсумував Віктор Гуменюк. 

Луцьким підприємцям презентували сучасні системи моніторингу, та розповіли, як це працює. Залежно від кількості скидів та сфери діяльності бізнесу, можна встановити стаціонарні системи, які будуть моніторити якість стоків постійно. Також є опція закупити портативні спектрофотометри, які можуть робити аналіз стічної води дистанційно. Середня ціна стаціонарних – 13-15 тисяч євро, а портативних – 3-7 тисяч євро. 

У водоканалі кажуть, що часто бізнесмени самі не знають, яку шкоду несуть довкіллю, а тому важливо, аби вони самі для себе робили моніторинг. А вже коли проблему виявлять, можна звертатися по допомогу фахівців для її усунення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів