Поділитись:

У Старовижівській громаді вчилися залучати жителів до вирішення місцевих проблем (фото)

Вівторок, 30 серпня 2022, 16:57

Здобути знання, які допоможуть розвитку Старовижівської громади – саме це мотивувало місцевих владних посадовців, депутатів та активістів відвідати тренінг, організований Волинським інститутом права, який відбувся 18 серпня.

Основною темою навчання було використання інструментів локальної демократії в українських реаліях. Іншими словами, йшлося про те, як жителі громади можуть впливати на вирішення актуальних місцевих проблем. Звернення громадян, електронна петиція, консультативно-дорадчі органи, бюджет участі, органи самоорганізації населення, громадські слухання, місцеві ініціативи, загальні збори – як бачите, перелік немалий. В чому особливість цих інструментів? Що потрібно зробити для їх ефективного використання? Які успішні практики існують? Відповіді на ці питання учасники навчання дізналися завдяки тренерці заходу, керівниці Волинського інституту права Ірині Гайдучик.

«З моменту поширення коронавірусу і, особливо, після 24-го лютого, використання інструментів локальної демократії пішло на спад. Десь це через об’єктивні причини, але основний аргумент – зараз складний час, тому це не актуально. Мені дивно чути таке. Адже нині перемога у війні з росією залежить не лише від боєздатності війська, а й від потужностей розвитку громад. Я на практиці неодноразово бачу, що залучення жителів до прийняття важливих рішень дає позитивні результати: проблеми вирішуються якісніше, зменшується суспільне напруження, вдається залучити більше ресурсів для розвитку. То про яке не на часі йдеться?», – каже Ірина Гайдучик.

Також вона додає, що основною перепоною у застосуванні інструментів локальної демократії є низький рівень розвитку громадської активності та небажання посадовців міняти усталені підходи в управлінні громадами. Якщо цього не змінити, то віз лишиться там, де і був: люди далі буду бідкатися, а влада продовжуватиме розводити руками. 

Щоб інформація, яку озвучила тренерка, була більш зрозумілою, учасники закріпили теоретичні знання під час практичних завдань. Працюючи у групах, вони міркували над тим, як зміцнити сильні сторони розвитку громади та як сприяти вирішенню найгостріших проблем. В тому числі із застосуванням інструментів локальної демократії.

«Захід був дуже інформативний та корисний. Добре, що була поєднана теорія і практика. Завдяки цьому навчанню маємо хороший ґрунт для роздумів та дій», – зазначає секретар Старовижівської селищної ради Анатолій Лавринюк.

До слова, важливою умовою, що сприяє використанню інструментів локальної демократії, є наявність якісно напрацьованого статуту та положень про громадську участь. На жаль, не кожна українська громада може цим похвалитися. Водночас у Старовижівській ТГ за консультування Волинського інституту права нещодавно завершилося напрацювання цих нормативно-правових актів. Селищна рада їх вже затвердила. А це значить, що суттєвий крок для ефективного використання інструментів локальної демократії був зроблений. 

 

Довідково:
Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety та проєкту Волинського Інституту Права «Дії творять зміни». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів