Поділитись:

На Волині працюють над інтеграцією переселенців у життя місцевих громад

Понеділок, 15 серпня 2022, 14:34

За оцінками фахівців, від 30 до 50 відсотків переселенців лишаться на постійне проживання у тих селах, селищах містечках і містах, де вони нині мешкають. Тому, для комфортнішого життя та розвитку територіальних громад надзвичайно важливо сприяти їх інтеграції. Іншими словами, потрібно зробити все можливе, щоб ВПО стали не гостями, а повноцінними жителями з усіма відповідними правами та обов’язками.

Саме це і є одним із завдань проєкту Волинського інституту права, що з червня цього року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізовується у Володимирській, Зимнівській, Локачинській, Боратинській, Рожищенській, Ківерцівській, Любешівській, Горохівській, Шацькій та Вишнівській громадах.

«Для сприяння інтеграції ВПО у життя тих населених пунктів, де вони нині мешкають, ми спочатку вивчили потреби, проблеми, настрої переселенців та місцевих жителів, а також їхніх взаємовідносин. Все це зробили завдяки серії фокус-груп та анкетуванню. Зібрану інформацію ми опрацювали та зібрали в аналітичні звіти, які презентували до обговорення під час двадцяти діалогових зустрічей», – розповідає керівниця Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

Протягом липня в кожній громаді відбулося дві таких зустрічі. Одна за участі переселеної та місцевої молоді, а друга для посадовців і решти зацікавлених ВПО та жителів громади. Важливо, що на основі презентованих аналітичних звітів присутні напрацювали рейтинг актуальних проблем та ідеї, що допоможуть переселенцям інтегруватися в життя у нових умовах.

Хоча всі громади різні, але на основі звітів та обговорень можна визначити чотири основні проблеми, які найчастіше згадуються. Це: відсутність роботи, житлові питання, конфлікти на мовному ґрунті та пасивна включеність внутрішньо переміщених осіб в житті громад. Оскільки для їх швидкого вирішення немає належних коштів та й одним рішенням тут нічого не зміниш, то учасники діалогових заходів зосередилися в напрацювання ідей дрібних заходів. Тут мова йде про тренінги з профорієнтації; різноманітні культурно-мистецькі заходи; майстер-класи; екскурсії; зустрічі з представниками влади. Для чого все це потрібно? Власне для того, щоб стати першим кроком для інтеграції переселенців у життя волинських громад.

«У мене такий досвід вперше. Він однозначно позитивний. По-перше, ми креативили, щоб зробити життя в громаді кращим. По-друге, важливо було, що переселенці та місцеві змогли познайомитися. Мені здається, що ми навіть краще зрозуміли одне одного і в тих наших ідеях намагалися, щоб це поширилися й на інших», – ділиться враженнями один з учасників діалогових зустрічей Дмитро.

До слова, найкращі з напрацьованих ідей буде втілено в життя. Зокрема, в найближчі місяці у кожній проєктній громаді буде реалізовано по п’ять заходів, що сприятимуть інтеграції ВПО. За їх анонсами стежте у волинських ЗМІ та місцевих фейсбук-групах.

Довідково
Ці активності реалізовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів