Поділитись:

Як громадські активісти та посадовці спільно діють для позитивних змін у Торчинській громаді (фото)

Середа, 27 липня 2022, 18:20

Коли почалася повномасштабна війна, у кожній українській громаді виникло безліч проблем, які негайно потрібно було вирішувати. До прикладу, ще в лютому у Торчині відбулося обговорення актуальних місцевих тем зумовлених російською агресією. Одним із найактуальніших питань цієї зустрічі було облаштування безпечного  укриття з базовими умовами. 

«Так і зародилася ідея створення великого укриття в підвалі місцевої школи. Це місце було обрано, бо воно знаходиться в центрі селища, де розташовано багато магазинів, різних організацій та інституцій. Врешті самі люди нас часто  запитували, де в цьому районі можна безпечно перечекати повітряну тривогу», – розповідає представниця Торчинської селищної ради Алла Ревуцька.

Щоб допомогти у вирішенні цього питання, місцева громадська організація «МолоДіжка» у партнерстві з селищною радою подали проєкт облаштування укриття на Конкурсу ініціатив від Волинського Інституту Права та  Національного фонду на підтримку демократії (NED). Їхня ідея була підтримана.

Як результат, у травні – червні цього року в згадуваному підвальному приміщенні з’явився генератор, кулер та інші товари для забезпечення першочергових зручностей. Також в межах цього проєкту відбулася мистецька акція з розмальовування стін укриття, до якої долучилися місцеві жителі та переселенці.

Зокрема, вимушено переселені українці з Херсону зобразили на одній зі стін вулицю свого рідного міста, яка нині знищена війною. До слова, це був перший захід інтеграційного спрямування у Торчинській громаді, який допоміг ВПО та місцевим жителям краще познайомитися і разом зробити важливу справу.

Водночас облаштування укриття було не єдиним завданням проєкту. Щоб підвищити рівень обізнаності місцевих жителів з домедичної допомоги та кібербезпеки, у Садові та Смолигові були організовані відповідні тренінги.

«Навчання з домедичної допомоги тривало орієнтовно три години. Іноді на тренінгах уже через годину не знаєш, куди себе подіти, але тут люди поглинали інформацію. Крім теорії, вони ще й могли закріпити отримані знання під час практичної частини заходу», – каже менеджер ГО «МолоДіжка» Назарій Савчук.

Після цих тренінгів до громадських активістів та представників влади почали звертатися жителі інших сіл громади з проханням організувати подібні навчання і у їх населених пунктах. Щодо укриття, то його облаштування продовжується і після завершення проєкту.

Довідково: Згадані заходи відбулася в межах ініціативи «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 грудня 2023
20 грудня 2023
10:00
19 грудня 2023
12:40
29 листопада 2023
10:42
27 листопада 2023
17:51
23 листопада 2023
18 листопада 2023
08 листопада 2023
10:11