Поділитись:

Перші знімки підземної частини Марса здивували вчених

Вівторок, 30 серпня 2022, 01:32
Перші знімки підземної частини Марса здивували вчених

Оскільки марсохід збирає більше даних, вчені дізнаються більше про складну історію картера Езеро.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science Advances.

Дослідницька група на чолі з вченими з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і Університету Осло з’ясували, що шари гірських порід під дном кратера Езеро, що спостерігаються георадаром ровера Perseverance, на диво нахилені. Положення, товщина і форма цих ділянок припускають, що вони утворилися або лавою, що повільно остигає, або з’явилися як природні відкладення в місці, яке раніше було озером. Зараз Perseverance досліджує дельту на західному краю кратера Езеро. Колись річка живила древнє озеро, залишивши після себе велике скупчення бруду і каменів, які вона зібрала на своєму шляху. Оскільки марсохід збирає більше даних, вчені дізнаються більше про складну історію цієї частини Червоної планети. І нещодавно марсохід надав перші знімки підземних порід Марса. Їх зробив сканер RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Exploration)

Технологія RIMFAX досліджує те, що знаходиться під поверхнею Марса. 

“Ми були дуже здивовані, виявивши камені, складені під похилим кутом, – пояснює Девід Пейдж, професор Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і один з провідних дослідників сканера RIMFAX. – Ми очікували побачити горизонтальні камені на дні кратера. Той факт, що вони нахилені таким чином, вимагає більш складної геологічної історії. Вони могли утворитися, коли розплавлена порода піднялася до поверхні, або це старі відкладення дельти, поховані в дні кратера”.

Автор дослідження зазначив, що велика частина даних, зібраних марсоходом досі, вказує на магматичне походження породи. Але, грунтуючись на даних RIMFAX, вчені поки не можуть точно сказати, як сформувалися похилі шари.

RIMFAX отримує зображення підземних об’єктів, використовуючи радіолокаційні хвилі, які відбиваються від шарів гірських порід та інших підземних «перешкод». Форми, щільність, товщина, кути і склад об’єктів впливають на те, як відбиваються хвилі радара, створюючи візуальне зображення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
18 січня 2024
22 грудня 2023
07 листопада 2023