Поділитись:

Більш ніж половина луцьких батьків проти шкільного навчання офлайн

Четвер, 25 серпня 2022, 17:01
Більш ніж половина луцьких батьків проти шкільного навчання офлайн

Більшість батьків з Луцької міської територіальної громади виступили за навчання у форматі офлайн, тобто відвідування уроків їхніми дітьми безпосереднього у навчальних закладах. Однак школи самі будуть обирати форму навчання, виходячи з рішення органу, до якого входитимуть батьки, школярі та вчителі. Учнів тих шкіл, в яких відсутнє укриття, шкільний автобус буде возити до найближчого навчального закладу, який має це укриття.

Про це в коментарі Волинським новинам повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Більшість батьків хочуть, щоб їхні діти відвідували школи

«Ми провели детальне опитування. Батьки заповнювали Google-форму, щоб ми зрозуміли, скільки їх за офлайн-навчання, онлайн-навчання та скільки батьків будуть переводити дітей на сімейну форму навчання. В опитуванні взяла участь абсолютна більшість батьків – 23 тисячі 546 осіб – при тому, що загальна кількість дітей, які навчаються в школах, становить 32 тисячі», – наголосив Ігор Поліщук.

За офлайн та змішану форму навчання проголосувало 59,03% батьків. Змішана форма передбачає черговість навчання офлайн і онлайн.

Більш ніж половина луцьких батьків проти шкільного навчання офлайн

«На жаль, у нас є школи, які мають недостатньо великі укриття. Наприклад, укриття на 300 учнів не зможуть вмістити півтори тисячі дітей, які навчаються в школі, навіть за умови позмінного навчання. Тому з такими школами ми будемо індивідуально пропрацьовувати їхню форму навчання. Скажімо, певна кількість класів навчається два тижні офлайн, потім переходить на онлайн-навчання, таким чином ці класи мінятимуться. Також будемо радитися з батьками тих дітей, яких не можуть залишити самих, – це перші-четверті класи. Вони будуть навчатися офлайн, а старші класи – онлайн або також за змішаною формою», – розповів міський голова.

Більш ніж половина луцьких батьків проти шкільного навчання офлайн 

Відзначимо, що 37,29% батьків висловилося за онлайн-навчання, натомість 2,1% визначилися, що будуть переводити своїх дітей на індивідуальну форму навчання, тобто екстернат. Лише 1,53% обрали сімейне навчання, тобто самостійне засвоєння матеріалу.

«Екстернат переважно обирали люди, які виїхали за кордон і найближчим часом не планують повертатися. Очевидно, що їхні діти здобувають освіту в школах тих країн, у яких вони сьогодні перебувають, але водночас вони не хочуть втрачати освіту, яку здобувають в Україні, тому будуть навчатися на формі екстернату», – пояснив Ігор Поліщук.

Щодо сімейної форми навчання, то батьки разом з дітьми самостійно опановуватимуть матеріал, однак місто опрацьовує варіант, коли діти зможуть бути присутніми на уроках онлайн.

«Сьогодні і для тих, хто навчатиметься онлайн, і для тих, хто буде навчатися в формі екстернату, і в сімейній формі, ми пропрацьовуємо варіант онлайн-трансляції уроку з тими дітьми, які будуть відвідувати школу офлайн. Тобто це посилить вивчення шкільного матеріалу, адже діти зможуть слухати та бачити ці уроки. Будемо намагатися реалізувати цю можливість в якомога більшій кількості класів та шкіл», – пообіцяв міський голова.

Як відбуватиметься визначення форми навчання у школах

Як повідомив міський голова, у кожній школі громади є відповідний орган, який на третину складається з вчителів, на третину – з батьків, на третину – з учнів. Саме він визначатиме форму навчання у тій чи тій школі.

«Шляхом голосування з урахуванням всіх нюансів щодо укриття буде визначатися форма роботи тої чи тої школи – чи онлайн, чи офлайн, чи змішана форма. Тому наступного тижня ми зможемо конкретно сказати, як будуть навчатися школи, виходячи з результатів голосування та результатів роботи комісії, яка здійснювала перевірку всіх укриттів на предмет можливості їх бути укриттями, і тієї кількості людей, яку вони зможуть прийняти. Будемо враховувати інтереси усіх учасників освітнього процесу: вчителів, учнів, батьків», – наголосив Ігор Поліщук.

Він також відзначив, що п’ять з 38 шкіл у громаді не мають укриття, тому учнів цих закладів будуть довозити шкільними автобусами до найближчої школи, яка має укриття.

«Наприклад, якщо це прилуцька школа, яка не має укриття ні в самому приміщені, ні десь поряд, то її учнів ми будемо довозити в школу №11, яка є найближчою. Це стосується тих дітей, які виявлять бажання проходити навчання офлайн», – зауважив Ігор Поліщук.

Стосовно першокласників, то їхню точну кількість наразі неможливо визначити, адже чимало батьків, які подали заявки, нині виїхали за кордон.

«Ближче до 1 вересня ми зможемо сказати точну цифру, скільки дітей піде в перший клас. У нас є певна кількість заявок, але триває робота щодо остаточного уточнення. Адже батьки могли подати заявку, в цей час виїхати за кордон, а заявка залишилася. Фактично дитина не буде відвідувати школу. Однозначно кількість дітей, які підуть у перший клас, буде меншою порівняно з минулим роком, оскільки чимало жителів нашої громади разом з дітьми, на жаль, виїхали за кордон. Тому остаточну цифру зможемо сказати після початку навчання, за фактом відвідування. В минулі роки було по три тисячі заяв на перший клас, орієнтовно 2800 дітей ішло на навчання, бо батьки десь змінювали рішення чи, можливо, переїжджали. Цього року ситуація може кардинально відрізнятися», – відзначив міський голова.

У дитячі садки подали 4,5 тисячі заяв – це наполовину менше, ніж торік.

«На сьогодні ми орієнтовно маємо 4500 заяв на перебування дітей у дитячих садочках. До повномасштабної війни дошкільні заклади у нас відвідувало близько десяти тисяч малюків. Тобто орієнтовно половина діток буде відвідувати садки. На сьогодні чергові садочки відвідує близько 800 вихованців», – розповів міський голова.

Він також повідомив, що орієнтовно 1100 поданих заявок – це діти переселенців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів