Поділитись:

У Європі вивчать, чи можна добувати електроенергію у космосі

Вівторок, 23 серпня 2022, 02:40
У Європі вивчать, чи можна добувати електроенергію у космосі

Європейське космічне агентство (ESA) шукатиме фінансування для дослідження потенційного проекту космічної сонячної електростанції.

Під час міністерської зустрічі, яка відбудеться у листопаді, генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер планує попросити держави-члени профінансувати розробку програми космічної сонячної енергії Solaris, пише Space News.

Він зазначив, що ця технологія є цілком досяжною, проте для її розвитку необхідні серйозні фінансові вливання та велика кількість інноваційних розробок.

Програма Solaris буде дослідженням, яке триватиме три роки – вже 2025 року агентство вирішуватиме, чи розпочинати будівництво станції.

За цей час в ЄКА сподіваються знайти шляхи вирішення різних технічних проблем, пов'язаних із будівництвом станції, яка переробляла б сонячну енергію на електрику, а потім передавала б її на Землю як лазерним променем, так і за допомогою високочастотного радіовипромінювання. Ашбахер не уточнює суму, яка потрібна для дослідження.

Вчені розраховують, що такий спосіб видобутку енергії дозволить пом'якшити негативні наслідки змін клімату.

Попередні дослідження, проведені двома незалежними консалтинговими фірмами, дійшли висновку, що така станція справді могла б забезпечувати електроенергією всю Європу, а також призведе до нульових викидів. Щоправда, їхні оцінки суми реалізації такого проекту значно різняться.

Британська Frazer-Nash підрахувала, що загальна вартість будівництва, запуску та експлуатації станції варіюватиметься від 149 до 262 мільярдів євро. Дослідження німецької Roland Berger показало, що у найгіршому сценарії реалізації такого проекту коштуватиме близько 75 млрд євро (у кращому – лише 15 млрд євро).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 
Надрукувати
мітки:
коментарів