Поділитись:

Ціни на газ у Європі перевищили 3000 доларів за тисячу кубометрів

Понеділок, 22 серпня 2022, 13:50

Біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в 3 000 доларів за тисячу кубометрів на тлі заяви «Газпрому» про зупинку «Північного потоку-1» через ремонт.

Про це свідчать дані лондонської біржі ICE, інформує «Економічна правда».

У понеділок, 22 серпня, ціни на газ зростають на понад 19 % – вдень вартість газу досягла 3 024 доларів за тисячу кубометрів.

Раніше, на тлі заяви «Газпрому» про зупинку «Північного потоку-1» через ремонт спотова ціна газу в Європі зранку в понеділок продовжила зростання і вперше з березня 2022 року перевищила позначку в 2 800 доларів за тисячу кубометрів.

Після оголошення «Газпромом» зупинки поставок газу через газогін «Північний потік» на три дні, ціни одразу злетіли на 7 % до 2 800 доларів за тисячу кубів і наблизилися до нового історичного рекорду.

Високі ціни на блакитне паливо утримуються з минулого вівторка, коли «Газпром» заявив, що взимку котирування можуть зрости до 4 000 доларів за тисячу кубів. Надзвичайно дорогі контракти зумовлені дедалі більшим скороченням поставок з росії, що ставить під загрозу вчасне наповнення сховищ у Європі напередодні опалювального сезону та його стабільне проходження. 

Останній ціновий рекорд було встановлено на початку березня, коли вторгнення росії в Україну сколихнуло ринки. Водночас тоді котирування короткостроково стрибнули до 270 євро за МВт-год, або 2 876 доларів за тисячу кубометрів, що і є чинним рекордом.

Хоча «Газпром» стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках. В середині липня «Газпром» вже зупиняв поставки «Північним потоком-1» через потребу в техобслуговуванні, і тоді низка топпосадовців ЄС висловлювали готовність до того, що потоки газу не відновляться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів