Поділитись:

«Нафтогаз» судитиметься з «Газпромом» через скорочення транзиту, – Вітренко

Вівторок, 21 червня 2022, 17:28
«Нафтогаз» судитиметься з «Газпромом» через скорочення транзиту, – Вітренко

«Нафтогаз України» має намір у липні подати позов на російський «Газпром» за скорочення транзиту природного газу територією України нижче за законтрактовані обсяги.

Про це на пресконференції заявив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко, пише «Інтерфакс-Україна».

«Згідно з умовами нашого контракту з "Газпромом" передбачено, що є 45 днів на спроби врегулювати розбіжності перед походом до арбітражу.

У наступному місяці цей термін спливає і, якщо нічого не станеться і "Газпром" не змінить своєї позиції, це означає, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу», – заявив Вітренко.

За його словами, НАК використовуватиме всі права, тому що «Газпром» нині не доплачує за ті транзитні обсяги, які він забронював і які є доступними для «Газпрому».

Передісторія:
У травні голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко пригрозив російському "Газпрому" новим арбітражем у разі несплати невикористаних транзитних потужностей за контрактом.
Він нагадав, що підписаний із "Газпромом" у 2019 році контракт передбачав умову "качай або плати", тобто російська сторона зобов’язана сплачувати не лише потужності, через які здійснює фізичний транзит, але невикористані, які заброньовані згідно контракту.
Перед цим українська газотранспортна система перестала приймати газ на транзит у ГВС "Сохранівка", через яку проходить третина транзиту Україною до ЄС, через дії російських окупантів. ОГТСУ запропонувала перенести "Сохранівки" на точку "Суджа", яка знаходиться на підконтрольній Україні території, але у "Газпромі" це робити відмовилися.

Нагадаємо: нещодавно керівництво НАК «Нафтогаз України» звільнило Олега Діденка з посади радника голови правління компанії після оприлюднення інформації про купівлю ним елітного авто за 500 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів