Поділитись:

У Львові судили трьох пенсіонерів за поширення роспропаганди

Субота, 20 серпня 2022, 19:06
У Львові судили трьох пенсіонерів за поширення роспропаганди

У травні до Франківського районного суду міста Львова надійшли обвинувальні акти проти Віктора Кучерова, Сергія Кадоли і Анатолія Попова. Ще до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України чоловіки на своїх сторінках в мережі «Однокласники» поширювали пости антиукраїнського змісту.

Про це пише видання «Судовий репортер».

У цей час в Україні зростала напруга через агресію РФ і група хлопців зі своєї ініціативи почали шукати в мережі осіб, які поширювали подібні дописи. Саме волонтери виявили в «Однокласниках» облікові записи обвинувачених і повідомили правоохоронцям. 

«Це є злочин приватного обвинувачення, потерпілий — це активіст, айтішник. Вони там собі на початку створили свою таку групу, і коли та перша напруга була, перші місяці, вони шукали от всяких осіб, в інтернеті та соціальних мережах. Ну і в поле зору потрапили оці, троє наших (про засуджених —  ред.), за ці пости в «Однокласниках». У більшості випадків вони просто репостили, тобто лайкали, і воно автоматично потрапляло до них на сторінку. Оскільки вона є відкрита, для необмеженого кола осіб, то виник склад злочину», — пояснив «Судовому репортеру» прокурор Данило Бугара.

Приклад репосту одного з обвинувачених

У травні чоловікам оголосили підозри в розпалюванні національної ворожнечі та ненависті, приниженні національної честі та гідності (ч.1 ст.161 ККУ), але запобіжні заходи не обирали. 

Один із активістів, які виявили ці пости в «Однокласниках», Назарій Г., проходить як потерпілий. Щоправда, на судових засіданнях та оголошенні вироків він присутній не був і просив слухати справи без його участі, посилаючись на зайнятість на роботі. 

Франківський районний суд міста Львова 16-17 серпня визнав усіх трьох дописувачів «Однокласників» винними. Їм призначено по 3 роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком у 2 роки.

Чоловіки поширювали антиукраїнські пости ще на початку 2022 року, але після вторгнення росії припинили це робити. Публікації містили негативний та принизливий підтекст щодо українців, які підтримують ідеї незалежності України. Також образи на адресу президента, Збройних Сил України, загалом українського народу та українських національних Героїв.

Приклад репосту одного з обвинувачених

9 серпня, суддя Франківського районного суду міста Львова Юлія Марків послідовно  провела слухання щодо трьох обвинувачених. 

Пости усіх трьох засуджених класифікували як такі, що:

«Присвячені тематиці протистояння на Донбасі, зокрема критиці українців, які підтримують ідею незалежності від росії, політичного курсу країни, української влади, українських національних героїв, українського Уряду і України як держави в цілому. Так Кучеров поширив різноманітні агресивні заклики та вигадування про образ бандерівців, тобто прозахідних і проєвропейських українців, що формують в людей почуття озлобленості, відчуження і викликають національну ворожнечу або розбрат».

Першим на лаву підсудних сів 64-річний Кучеров. Тоді з’ясувалося, що він зареєстрований в мережі «Однокласники» з 2012 року. 

«Упродовж початку 2022 року, із використанням мобільного телефону (Xiaomi Redmi), на новинній стрічці особистої сторінки в «Однокласниках», Віктор Кучеров розмістив 4 пости та репости. А також постами та репостами виправдовує та визнає правомірну збройну агресію РФ проти України з початку 2014 року», — йдеться в обвинувальному акті.

Приклади репостів

Обвинувачений Кадола також опублікував 4 дописи. А Попов у період із 2018 по 24.02.2022 в «Однокласниках» розмістив 15 постів та репостів. 

«Вказаними репостами Попов розповсюдив ідеї і погляди, що підривають довіру і повагу до єврейської національності а релігійного віросповідання. Також викликають зневагу та почуття ненависті до традиції, культури способу життя, релігійних обрядів єврейської національності», — йдеться в обвинувальному акті.

Ще в перших судових засіданнях обвинувачені уклали з прокурором угоди про визнання винуватості, якими передбачили умовне покарання.

Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, пенсіонери жаліють за скоєне, змінили свою думку. Це і стало однією з пом’якшуючих обставин і підставою для укладення угоди про визнання винуватості. Також береться до уваги, що обвинувачені перерахували по 5 тисяч гривень на підтримку Збройних сил України. Квитанції про це вони надали суду. 

Цікаво, що двоє з них, Попов і Кадола є сусідами, але не дуже спілкуються між собою. А із засудженим Кучеровим вони познайомилися тільки коли почався судовий процес по справі. 

Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України чоловік більше такого в соціальних мережах собі не дозволяє.

Суддя поцікавилась, чи в нього якось змінилося ставлення з огляду на останні події. 

«Війна — поганий вихід з положення. У мене живуть біженці, і я бачив той страх». — додав пенсіонер. 

Надалі у судовому засіданні він, опустивши голову, лише журливо зітхав.

64-річний Кадола дійшов подібних висновків.

«Ваша честь, у мене був час переосмислити всі дії, і взагалі, ситуацію, що склалась в державі. Я прийшов до висновку, що я був глибоко, м’яко кажучи, неправий, а ще точніше — злочинно неправий в даній ситуації. Я дійсно щиро каюся, і розумію, що сам жертва російської пропаганди», – заявив він.

Чоловік також перерахував кошти Збройним Силам України.

«Моя дружина є військовослужбовцем і в даний момент знаходиться в лавах діючої армії. Хотілось підтримати, незважаючи на такий скромний бюджет, хотілося допомогти», — зазначив Кадола.

73-річний Попов також змінив свою думку після повномасштабного вторгнення рф.

Очікуючи вирок, Попов розповів журналістці, що батько його є росіянином, але сам він народився і жив у Львові. Те, що сталося, він вважає своєю помилкою.

«43 роки я жив під радянською владою. Найбільше спонукало змінити свою думку — загибель людей», — підсумував Попов. 

При обшуку вдома у цього чоловіка вилучили предмети, які містили Георгіївську стрічку чи комуністичну символіку. Вони начебто були в нього здавна, дещо зосталось від батька, але тепер суд зобов’язав знищити ці речові докази. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 квітня 2024
23 березня 2024
12 лютого 2024
02 лютого 2024
30 листопада 2023
21 листопада 2023
28 жовтня 2023
03 липня 2023
22 червня 2023
20 травня 2023