Поділитись:

Астрономам вдалось сфотографувати наймасивнішу зірку Всесвіту

Субота, 20 серпня 2022, 00:37
Астрономам вдалось сфотографувати наймасивнішу зірку Всесвіту

За допомогою телескопа Gemini South у Чилі, який є частиною Міжнародної обсерваторії Gemini, астрономи отримали чітке зображення зірки R136a1 – наймасивнішої з відомих зірок у Всесвіті.

Про це повідомляє НВ.

Ця колосальна зірка є членом зоряного скупчення R136, яке розташовано приблизно в 160 000 світлових років від Землі в центрі туманності Тарантул у Великій Магеллановій Хмарі, карликовій галактиці-компаньйоні Чумацького Шляху. Дослідження провів астроном Вену Каларі у лабораторії NOIRLab.

Попередні спостереження показали, що маса R136a1 у 250−320 разів перевищує масу Сонця. Однак нові спостереження Zorro показують, що маса цієї гігантської зірки може бути всього в 170−230 разів більша за масу Сонця. Навіть з цією нижчою оцінкою R136a1, як і раніше, вважається наймасивнішою відомою зіркою.

«Наші результати показують нам, що наймасивніша зірка, відома нам нині, не така масивна, як ми вважали раніше. Це свідчить про те, що верхня межа зоряних мас також може бути меншою, ніж вважалося раніше», – пояснив Каларі.

Зоряне скупчення, в якому розташоване R136a1, астрономи раніше спостерігали за допомогою космічного телескопа Хаббл NASA/ЕКА та різних наземних телескопів, але жоден з них не зміг отримати достатньо чітких зображень, щоб виділити всі окремі зірки найближчого скупчення.

Інструмент Zorro компанії Gemini South зміг перевершити роздільну здатність попередніх спостережень, використовуючи техніку, відому як спекл-візуалізація, яка дає можливість наземним телескопам долати більшу частину ефекту розмиття земної атмосфери.

«Цей результат показує, що за правильних умов 8,1-метровий телескоп, доведений до межі своїх можливостей, може конкурувати не тільки з космічним телескопом Хаббла, коли йдеться про кутовуроздільну здатність, але і з космічним телескопом Джеймса Вебба», – прокоментував Рікардо Салінас, співавтор дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів