Поділитись:

«Перед нами не стоїть вибір: будувати чи ні. Ми будуємо», – директор будкомпанії «Інвестор»*

Четвер, 18 серпня 2022, 19:30

Іще до повномасштабної війни в Україні говорили про великий дефіцит нового житла. Квартир і будинків зводили в рази менше, ніж того потребували українці. Тепер, коли в державі знищені тисячі квадратних метрів житла, ситуація, очевидно, іще більш загостриться. На країну чекає те, про що тепер часто кажуть: «У будівельників буде дуже багато роботи».

Які саме наслідки може мати така ситуація, чи вистачить потужностей, якими можуть бути ціни і що саме відбувається із будівництвом в країні та на Волині зараз – у розмові із директором Будівельної компанії «Інвестор» Андрієм Разумовським.

- Ситуацію на ринку будівництва зараз багато хто називає «завмиранням». А як ви її оцінюєте?

- Наша компанія не працювала тільки перші декілька тижнів після повномасштабного вторгнення. Все раптово зупинилося, частина людей поїхала, частина – в тому числі серед нашого керівного складу – пішла до Збройних Сил. Багато будівельних процесів на наших об’єктах стали на паузу на півдорозі. 

За два тижні ми зважили ситуацію і вирішили відновити роботу. У нас є зобов’язання перед людьми, які купили житло на етапі будівництва, тому ми оцінили ситуацію і наші сили, і вирішили, що будемо максимально активно добудовувати розпочате.

Чи працювали колеги в Луцьку в цей час – ми не досліджували, але було враження, що працюємо одні або одні із небагатьох. В інших містах України ситуація була дуже різною. Хтось так само відновив роботу за декілька тижнів, а хтось не працює досі. Хоча є обласні центри на заході України – Львів, Франківськ, Чернівці, Ужгород – де, мабуть, взагалі не зупиняли роботу, хіба що на декілька днів.

Зараз ми активно працюємо на наших житлових комплексах, які були в процесі будівництва. Якщо дозволить ситуація, то хочемо закінчити їх максимально швидко, до кінця цього року.

 

- Декілька нових проектів ви анонсували, але ще не почали будівництво. Що буде з ними?

- Про будівництво нових будинків питання поки не стоїть. Не зрозуміла ні ціна, ні ситуація в країні.

Думаю, до закінчення війни нових будинків ніхто починати не буде. Коли взагалі з’являться наступні нові квартири – поки незрозуміло. Як і те, якою буде їхня вартість.

- Будівельний бізнес працює на інвестиціях людей, які вкладають у житло наперед, на стадії будівництва. Навіть в спокійні часи трапляються історії, коли не всім забудовникам вдається правильно зробити розрахунки і будівництво або заморожується, або тягнеться роками. Чи немає загрози, що через війну деякі компанії взагалі перестануть працювати, а початі проекти – не добудують?

- Важко сказати. Я бажаю всім своїм колегам, щоб вони справилися і надалі успішно працювали, бо це велика відповідальність перед людьми і це важливо для будівельного ринку загалом. Чим більша конкуренція на ринку – тим кращий продукт.

 

- Що зараз із попитом на житло? Купують, цікавляться?..

- Ситуація із попитом на житло була цікавою ще до війни. Якщо минулого року в Луцьку ввели в експлуатацію 1000-1200 квартир, то потреба була – щонайменше у 3-4 тисячах квартир на рік. 

Тобто навіть без врахування людей, які тепер приїхали на Волинь з інших регіонів, потреба у житлі була величезною. Ми збирали дані, скільки людей за ці місяці переїхало в Луцьк, скільки необхідно житла, скільки є вже збудовано і скільки наразі будується – то потреба і наявність зараз відрізняється в сотні разів. Якщо на всю Західну Україну була тисяча квартир, які плануються до здачі, то потреба – біля 100 тисяч.

Для того, щоб закрити таку потребу в житлі, нам треба було б збільшувати потужність будівельних майданчиків в десятки разів. Замість цього навпаки – нових проектів ніхто не починає. І до закінчення війни навряд чи почне. Тому ситуація в майбутньому може бути такою, що квартири ніхто не зможе купити, бо їх ніхто не збудував.

 

- А як щодо державних програм? Наприклад, було багато розмов про будівництво житла для переселенців.

- Планували для цих потреб викупити у забудовників вже готове житло. Знаю, що викупили в Києві, Житомирі, Чернігові, Сумах. Розмови ведуться і про інші міста, але про наше – поки нічого не чути. 

Єдине, що зараз озвучують: що з 1 жовтня має запрацювати іпотека на хороших умовах для військовослужбовців. Але вертаємось до того, про що вже говорили: нових квартир ніхто будувати поки не буде, не на власний ризик. Хіба що, якби держава виступила гарантом чи замовником житла. 

Були такі розмови, бачив навіть типові проекти – 4-поверхові комплекси по тисячі квартир, які планували будувати в обласних і навіть районних центрах. Держава мала зробити замовлення і почати будівництво. Але поки не запустили цей проект, тому не зрозуміло, що саме в жовтні люди мають брати в іпотеку.

- Що зараз із продажами? Відновилися?

- Перші 4 місяці продажі були мінімальні – одна-дві квартири на місяць. А вже в серпні ми продали більше, ніж за весь період війни.

Якщо порівняти із довоєнним періодом, то зараз продаємо приблизно 10% від того, що зазвичай реалізовували. Але питання ще в тому, що оскільки ми не почали нові проекти, то особливо і не маємо що продавати. Залишилося всього, мабуть, 20-30 квартир по всіх об’єктах.

 

- Коли продали першу квартиру від початку повномасштабного вторгнення?

- На наступний ранок після того, як відбулися переговори України і Росії в Туреччині. Це були перші позитивні новини і ми відразу наступного дня продали дві квартири. Це свідчить про те, що якщо буде більше позитивних новин – ринок стабілізується.

- А зворотний ефект новини мають? Коли, наприклад, була запланована угода, а після чергових негативних новин клієнти передумали?

- Перед вторгненням росії у нас були попередні угоди на 7 об’єктів, заплановані на четвер-п’ятницю. Тоді всі вони не відбулися. Хоча за деякими об’єктами люди через якийсь час повернулися і все-таки придбали.

Але сьогодні ми нікого не маємо права мотивувати до купівлі. Ситуація така, що людина повинна самостійно приймати рішення. Перед нами як забудовником вибір не стоїть – будувати чи ні. Ми маємо зобов’язання і однозначно – будуємо, стараємося здати об’єкти. Але чи люди зацікавлені зараз купувати житло на Волині – це вже їхній вибір.

- Хоча із того, про що ви розказуєте – постійний ріст цін і величезний дефіцит на житло після війни – виходить, що нерухомість зараз дуже вигідна інвестиція?

- Так. Але є ще одне питання: чи будуть у людей гроші, щоб купувати це житло?

- А хто взагалі зараз у вас купує: місцеві чи люди, які переїхали з інших регіонів через війну?

- Таких угод поки не було. Сто відсотків клієнтів, які за цей час купили у нас житло – місцеві.

- Розкажіть ще про ціни на нерухомість, що з ними відбувається?

- Ми вже двічі піднімали ціни: відразу після вторгнення і на початку цього тижня. На жаль, така динаміка буде зберігатися. 

Причина – очевидна, в країні прогнозована інфляція, наші ціни прив’язані до вартості матеріалів і робіт, які постійно збільшуються. Будматеріали, які ми зараз докуповуємо, мають зовсім іншу ціну, ніж була закладена в початкових розрахунках. Тому зберегти ціну неможливо.

 

- В попередніх інтерв’ю ви згадували про проблеми із постачальниками будматеріалів. Деякі заводи знищили, інші припинили роботу, тож довелося шукати заміну. Чи така заміна не вплине на якість самого житла?

- Заміну ми робили однозначно не на шкоду якості. Якщо певні будматеріали нам довелося купувати в інших постачальників, то ми вибирали навпаки – тільки кращі. Частину товарів нам довелося привозити з Польщі, але це точно не зробило наші об’єкти гіршими.

Ситуація з постачальниками була гострою, але на сьогодні ми вже вирішили майже всі питання і налагодили нові постачання. З позитивного – стабілізувалася ціна на метал, на цеглу, відновили роботу бетонні заводи. 

Хоча після перемоги держава повинна дуже серйозно взятися за це питання і стимулювати відкриття нових виробництв будівельних матеріалів. Роботи в будівельників буде дуже багато, тому це важливе завдання.

- Розкажіть, що зараз відбувається на ваших будівельних майданчиках?

- Як я вже згадував, ми поставили перед собою завдання максимально активно добудувати все, що розпочате. У ЖК «Супернова» зараз будуємо великий будинок на 6 під’їздів. Ми, як завжди, оптимісти, віримо в наші Збройні Сили і перемогу, тому плануємо швидко завершити проект і цього року здати в експлуатацію 1-2 під’їзди, а якщо дозволить ситуація, то і 3-4 під’їзди також.

1-2 під’їзди збудовані на 99%. Всередині розведені всі мережі, підведений газ, встановлені котли і радіатори, закінчуємо роботи в під’їзді, змонтували ліфти. Залишилося частково зробити благоустрій біля входів у під’їзди.

У 3-4 під’їзді закінчуємо штукатурні роботи в квартирах, робимо опалення і паралельно починаємо заливати стяжку підлоги. Працюємо над облаштуванням внутрішнього газу і плануємо до кінця року також доробити всі внутрішні роботи в квартирах.

5 під’їзд домурований, там змонтовані вікна, дороблюємо фасад. А 6 під’їзд буде повністю змурований до жовтня. Якщо дозволить погода і ситуація, то так само змонтуємо вікна і закінчимо фасадні роботи.

 

- Через війну немає проблем із введенням в експлуатацію?

- Навпаки – процедуру спростили. Сьогодні можна ввести в експлуатацію будинок без благоустрою і навіть без фасадних робіт. В цьому є логіка – нехай люди швидше роблять ремонти і заселяються.

- Яка ситуація із будівництвом у Ковелі?

- Третій будинок ЖК «Парковий квартал» готовий на 99%. Ми вже закінчили благоустрій, змонтували ліфти, зробили ремонт в під’їздах. Єдине, що очікуємо – це монтаж зовнішнього газу.

Дуже вдячні нашим волинським службам, зокрема, газовій, що вони не зупинили роботу і також працюють, за ці місяці багато зроблено на наших об’єктах. Мережі – це завжди довго, важко, але процес рухається і невдовзі буде фініш.

У нас є дозвіл на будівництво четвертого будинку ЖК «Парковий квартал», але, звичайно, що зараз ми його починати не будемо.

 

- Свій найновіший проект – ЖК «Амстердам» теж активно будуєте?

- Так. Тут також вибрали стратегію добудувати в першу чергу вже почате, тому зосередилися на перших чотирьох під’їздах. Ці під’їзди вже повністю змуровані, в третьому вже штукатуримо стіни в квартирах. Завдання стоїть в цьому році завершити і здати всі чотири під’їзди.

Зараз робимо сучасний фасад з використанням новітніх технологій. Він буде із клінкерної плитки. Не можу вже дочекатися, коли знімемо риштування і побачимо результат. Будинок виходить дуже гарним, такого на Волині ще не було.

Якщо говорити про найскладніше, а це – мережі, то воду і каналізацію до «Амстердама» ми вже підвели, а також збудували котельню. Оскільки ситуація із постачанням енергоносіїв незрозуміла, в своїй котельні ми передбачили можливість використовувати альтернативні методи опалення. Звичайно, у нас там буде газовий котел і вже підведений газ, але також поставимо твердопаливний котел і за потреби будемо опалювати будинок палетами – це ефективно, недорого і дає незалежність від газу. Також плануємо встановити електрогенератор, щоб мати власне джерело електроенергії у разі вимкнення централізованого.

 

Розкажу ще про сусідній «Струмочок», який також на завершальній стадії. Загальнобудівельні, фасадні і штукатурні роботи вже завершені, чекаємо на завершення газифікації. На деяких лініях таунхаусів вже виконана газифікація, під’єднуємо будинки до мережі, на інших завершується газопостачання. Після цього в швидкому темпі доробимо благоустрій перед останніми лініями таунхаусів і будемо віддавати їх власникам.

Паралельно ведемо роботи на дитячому майданчику, який тут також особливий – величезний. Були деякі питання із постачальниками обладнання, але ми їх вже вирішили і незабаром майданчик стане прикрасою обох ЖК – «Струмочка» та «Амстердама». Такого майданчика поки я ніде не бачив!

 

- «Інвестор» звик будувати житлові комплекси з крутими майданчиками, скверами, вигадувати для мешканців додаткові зручності. Не станеться так, що через війну ситуація із попитом на житло зміниться і доведеться будувати максимально економні, соціальні квартири? 

- Не думаю, що люди, які є нашими клієнтами, змінять свої смаки чи переконання. Але якщо в державі виникне питання термінового забезпечення житлом і питання об’ємів, то, звичайно, буде сенс в спеціальних проектах, які можна буде швидко збудувати. 

Я вже бачив декілька типових концепцій, багато архітекторів вже сьогодні думають про це, і за потреби будівельники швидко активізуються і реалізують їх. Якщо буде така потреба, «Інвестор» теж приєднається до виконання таких запитів.

- По тому, що ви розповіли, в «Інвестора» стало менше роботи без старту нових проектів. Андрія Разумовського важко уявити не за дуже активною роботою. Не думали про якусь іншу, більш динамічну зараз сферу бізнесу?

- З одного боку, проектів менше, але з іншого – ми їх більш активно реалізовуємо. Крім того, думаю, зараз кожному українцю при бажанні немає коли нудьгувати. З війною в нас з’явилося багато інших завдань. Звичайно, що допомагаємо Збройним Силам, усім знайомим і близьким, які пішли до Збройних Сил, і це потребує стільки часу, що не завжди вистачає.

- Розкажете, чим саме займаєтесь?

- Вже після перемоги.

 

- А як справи з депутатською роботою? Міська рада зараз працює в якомусь непублічному режимі і не до кінця зрозуміло, чим саме займаються депутати.

- Завдання, звичайно, змінилися. Через те, що заблоковані капітальні видатки, всі плани заморожені. З найбільш актуального зараз – це підготовка шкіл і садочків до навчального року. З одного боку хочеться, щоб діти ходили в школу, щоб батьки мали можливість відвести дітей в садочок і повернутися до роботи, але з іншого – не всюди є укриття і під сумнівом, чи можуть навчальні заклади гарантувати безпеку.

Ще одне завдання міськради, дуже важливе, на мою думку – це підготовка до опалювального сезону. Ми маємо передбачити ймовірність різних надзвичайних ситуацій і чітко розуміти, як будемо діяти в разі їхнього настання.

Бюджетна комісія, яку я очолюю, як завжди – працює перед кожною сесією. Виділяємо багато допомоги внутрішньо переміщеним особам, є оперативні завдання, пов’язані із мобілізацією та обороною - більшість таких питань непублічні, тому розказати про це також не можу. 

- Поговорили про режим, в якому сьогодні працює будівельний бізнес і навіть міська рада, а в якому режимі зараз живе і працює Андрій Разумовський?

- Мабуть, як і всі українці – в надзвичайному. Сьогодні такий час, коли кожен повинен максимально проявити себе. У тому, що вміє і на що здатен. Мій вибір – залишатися в Україні, зробити все для того, щоб наші будинки швидко були здані в експлуатацію і активно допомагати Збройним Силам та всім людям, які захищають нашу державу. 

Людмила Яворська для VSN

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів