Вчені знайшли кратер від метеорита, який вбив динозаврів

П'ятниця, 19 серпня 2022, 01:24

Під час складання карти морського дна Західної Африки вчені виявили дивний кратер, який, як з’ясувалося, залишив величезний метеорит. Подальше вивчення показало, що він упав водночас, що і Чиксулуб, який вбив динозаврів.

Кратер назвали Надір на честь розташованого поблизу вулкана. Детальне вивчення показало, що він знаходиться на глибині близько 800 м і має діаметр близько 8,5 км. Для порівняння діаметр Чиксулуба становить 15 км.

У наші дні кратер захований під шаром палеогенових відкладень товщиною 300-400 м. Виявити його вдалося за допомогою сейсмічного відображення - методу, який використовується для отримання даних про те, що відбувається під поверхнею Землі.

Вік Надіра приблизно дорівнює віку Чіксулуба, що зіткнувся з планетою 65 млн. років тому.

Дослідники припускають, що йдеться про т.зв. подвійні астероїди – системи астероїдів, які обертаються навколо спільного центру мас. Вважається, що у навколоземній орбіті є близько 15% таких тіл, але зіткнутися із Землею можуть лише від 2 до 4%.

Якщо дослідникам вдасться підтвердити своє припущення, ця знахідка стане чи не найпершою у своєму роді. І відкриє широке поле для обговорення можливості падіння на Землю подвійних астероїдів у майбутньому.

Раніше був вивчений інший древній метеорит – Каньйон Диявола. З'ясувалося, що він має включення графену та може допомогти у створенні надтвердих та надпластичних матеріалів, які можуть бути ізоляторами та провідниками одночасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: