Поділитись:

Науковці з'ясували, що спричинило появу континентів на Землі

П'ятниця, 12 серпня 2022, 02:43
Науковці з'ясували, що спричинило появу континентів на Землі

Австралійські вчені навели переконливі докази того, що континенти на Землі утворилися в результаті гігантських метеоритних ударів.

Про це повідомляє Phys.

За словами Тіма Джонсона з Університету Кертіна, гіпотеза про те, що континенти спочатку утворилися в місцях падіння гігантських метеоритів, існує вже кілька десятиліть. Але правдоподібних доказів цієї теорії до нового дослідження не було.

«Наша робота була зосереджена на вивченні ізотопів кисню в кристалах циркону. І ми виявили сліди низхідного процесу, який починається з плавлення гірських порід поруч із земною поверхнею і далі йде в надра планети. Цей геологічний процес відповідає ефекту від ударів гігантських метеоритів», – сказав він.

Тим самим, на думку вчених, дослідження дало перші переконливі докази того, що процеси, які зрештою сформували континенти, почалися з гігантських метеоритних ударів, аналогічних тим, що призвели до вимирання динозаврів, але вони сталися в перший мільярд років історії Землі.

Разом з тим, дослідники зазначили, що еволюція континентів на планеті продовжується.

«На континентах зосереджена більша частина біомаси Землі, тут живуть усі люди, а також тут містяться майже всі головні родовища корисних копалин. Серед них є поклади літію, олова, нікелю, які необхідні для створення "зелених" технологій. Ці родовища є кінцевим результатом геологічного процесу, який називається диференціація земної кори. Цей процес якраз і почався з моменту формування континентів», – додав Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
10:36
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024