Поділитись:

Телескоп «Джеймс Вебб» виявив кандидата в ще дальшу та давнішу галактику

Четвер, 28 липня 2022, 02:30
Телескоп «Джеймс Вебб» виявив кандидата в ще дальшу та давнішу галактику

Космічна обсерваторія “Джеймс Вебб” з перших кроків показала вражаючий потенціал для розкриття таємниць Всесвіту. Перші знімки дозволили виявити відразу двох кандидатів у найдальші галактики, коли нашому Всесвіту було 300-400 млн років. Минув тиждень і астрономи представили кандидата на ще дальшу і давнішу галактику, яка могла з’явитися раніше, ніж через 300 млн років після Великого вибуху.

Слід одразу сказати, що поки що йдеться про кандидатів у найстаріші галактики. Астрономам ще належить провести спектроскопічний аналіз виявлених «червоних» об’єктів, підтвердивши, що певне значення червоного зміщення дійсно відповідає відстані/часу, а не є причиною інших чинників і навіть перешкод.

Представлені минулого тижня кандидати в найдальші галактики – GLASS-z11 і GLASS-z13 – мають величини червоного зміщення, відповідно, z11 і z13, що означає, що світло від них йшло до нас близько 13,5 млрд років.

Як і інші елементарні частинки, фотони наслідують також хвильову природу. Тим самим рух фотонів не прямолінійний, а хвилею, що подовжує маршрут руху. І чим далі від нас знаходиться об’єкт, що випускає фотони, тим більший «зайвий» шлях їм належить пройти. Це легко використовувати при розрахунках.

Крім того, пил і гази в міжгалактичному просторі поглинають більш короткі довжини хвиль випромінюваного світла і до нас із глибин Всесвіту можуть дістатися переважно фотони червоної та інфрачервоної ділянок спектру (червоний сигнал світлофора не дарма вибраний сигналом небезпеки – його найкраще видно крізь опади). З усього цього вчені витягують інформацію, щоб більш-менш точно визначити вік об’єктів, що спостерігаються – в даному випадку, кандидатів у найдавніші галактики.

Новий кандидат у найдальші галактики – CEERSJ141946.35+525632.8 (Галактика Maisies, «Мейсі») – має величину червоного зміщення z14,3, що можна ідентифікувати як 286 млн років після Великого вибуху. Виявити цей об’єкт допомогло дослідження приладом NIRCam “Джеймса Вебба” в інфрачервоному діапазоні 21 червня 2022 за програмою CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science Survey). Для уточнення даних також було використано знімки телескопа «Хаббл».

Згідно з представленою астрофізиками теорією еволюції Всесвіту, що багато в чому підтверджується спостереженнями за космосом, галактики почали утворюватися в епоху Реіонізації, що приблизно відповідає крановому зміщенню z15 або близько 550 млн років після Великого вибуху. “Джеймс Вебб” дозволяє краще розглянути об’єкти в цю епоху і навіть заглянути глибше, використовуючи такі ефекти, як гравітаційне лінзування. Перші результати спостережень показують, що у ті часи галактики могли утворюватися інтенсивніше і частіше, ніж говорить теорія. Це означає, що земна наука багато речей уявляла собі інакше і це вимагає коригування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів