Поділитись:

«Найважче – зараз»: що коїться в одному з найбільших волонтерських центрів Луцька (відео)

Неділя, 14 серпня 2022, 18:26
«Найважче – зараз»: що коїться в одному з найбільших волонтерських центрів Луцька (відео)

Волонтерський штаб «Ангар» у Луцьку заснували з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Майже 40 волонтерів у центрі допомагають на безплатній основі. Чимало з них працюють без вихідних.

Про це Суспільному розповіла керівниця штабу, 32-річна лучанка Ольга Валянік.

З її слів, робочий день у волонтерів о 18:00 не завершується, адже кожна людина, яка залучена в «Ангарі», постійно перебуває в робочому процесі та готова допомагати.

Загалом в «Ангарі» є декілька відділів: міжнародний, відділ перевезень, доставки, технічний відділ, відділ медицини, їжі, тактичних речей, комунікаційний та завантажувально-розвантажувальний відділ.

«Ми вирішили на початку війни, що працюємо по стратегічних речах, але в нас завжди є чим загрузити поїсти, гігієна, медицина, інші штуки. Також у нас є лінія гуманітарна – допомагаємо тим, хто опинився в скруті. По стратегічних – це дрони з тепловізорами, Celox, турнікети і автомобілі», – каже волонтерка.

Потреби для військових, говорить Ольга Валянік, у центрі розподіляють за принципом першочерговості. Періодично волонтери оголошують збори коштів на форму та берці

«Якщо підрозділ знаходиться, наприклад, в Бахмуті, ясно, що ми його потреби будемо першими закривати. Якщо підрозділ нині на Київщині, то це не значить, що ми йому не допоможемо. Буде по залишковому принципу, розуміючи, що там, на нулі, це зараз потрібніше», – додала волонтерка.

Нині, говорить Ольга Валянік, все навколо перейшло в фазу звикання до цієї війни.

«Найважче, напевно, зараз. Тому що в перші дні, коли ти працюєш на адреналіні, коли ти не спиш майже, не їсиш, в тобі живе абсолютна злість, бо більше ніяких емоцій. Ти не можеш плакати, бо тобі треба щось робити. Було легко, бо рішення приймалися швидко, донатів було набагато більше», – каже керівниця штабу «Ангар».

Сумарна вартість усіх речей та донатів, що були залучені на благодійний фонд «Ангару» від початку повномасштабної війни – понад 30 мільйонів гривень. Окрім того, до штабу, зазначила волонтерка, люди постійно приносять різні матеріальні цінності, котрі розподіляють на потреби військових.

Війну з окупаційними російськими військами Ольга Валянік називає «довгою, кровопролитною та виснажливою», тому боротьба за Україну, з її слів, повинна бути невтомною, аби українським військовим вдалося повернути всі окуповані росією території.

«Для мене немає питання типу "що тебе змусило це робити". Я – громадянка України, це мій обов’язок. Я готова на всіх фронтах захищати свою країну, хочу, щоб вона була незалежна та суверенна», – додала лучанка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів