Поділитись:

Новий вірус «Лан'я» із Китаю: які симптоми та як передається

П'ятниця, 12 серпня 2022, 07:07
Новий вірус «Лан'я» із Китаю: які симптоми та як передається

Уже 35 людей заразилися новим потенційно смертельним геніпавірусом, який передають людині тварини.

У Китаї ідентифікували новий потенційно смертельний вірус, який назвали LayV або «Лан'я». Вже відомо про те, що цим геніпавірусом заразилися 35 людей у китайських провінціях Шаньдун і Хенань. Смертельних випадків наразі не зафіксовано, повідомляє Express.

За даними Тайванського центру з контролю за захворюваннями, новий вірус «Лан'я», який є геніпавірусом, може призвести до смерті в разі зараження. Наприклад, два інші віруси із сімейства геніпавірусів, «Хендра» та вірус «Ніпах», за тяжкого перебігу хвороби можуть призвести до смерті людини в 75% випадків. Новий небезпечний для людини вірус був офіційно ідентифікований лише минулого тижня, хоча його виявили ще у 2018 році в Китаї.

Хто є збудником вірусу

Міжнародна група вчених одразу представила своє дослідження, де зазначено, що переносниками нового вірусу «Лан'я» є землерийки. Саме від цих тварин і відбулося зараження перших 35 осіб, тому поки немає даних про те, що цей вірус передавався від людини до людини. Також у ході дослідження вчені виявили новий вірус у 2% домашніх кіз і в 5% собак.

Які симптоми

Усі люди, які заразилися новим вірусом, мають симптоми, які дуже нагадують грип. Люди, які заразилися, страждають від підвищеної температури, кашлю, головного болю, блювання та втоми. Також у крові хворих виявили зниження рівня тромбоцитів і лейкоцитів. Ще одним симптомом нової хвороби стало порушення нормального функціонування печінки та нирок.

За словами вчених, у всіх інфікованих людей не було тісних контактів між собою, а також заразилися в різних місцях. Це може говорити про випадкове зараження вірусом у людській популяції.

Учені обстежили родичів деяких хворих людей, але не виявили передачі нового вірусу. Хоча дослідники наголошують, що вибірка була занадто мала, щоб точно говорити про те, що вірус не передається від людини до людини.

Але вчені підозрюють, що новий вірус «Лан'я» все ж таки може передаватися між людьми, і зараз ідуть посилені спостереження за розвитком ситуації. Новий потенційно смертельний вірус викликає побоювання в учених, оскільки той самий коронавірус призвів до глобальної пандемії, що триває вже третій рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
04 квітня 2024
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023
16 жовтня 2023
29 вересня 2023