Угорщина та Словаччина оплатили транзит російської нафти через Україну

Середа, 10 серпня 2022, 17:15

Угорська компанія MOL та словацька Slovnaft заявили, що самостійно заплатили Україні за транспортування російської нафти нафтопроводом «Дружба», який пролягає через її територію.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяви MOL та Slovnaft, яка також належить угорській групі MOL, інформує «Бізнес Цензор».

«Взявши на себе цю плату, MOL змогла забезпечити швидке вирішення проблеми: українська сторона пообіцяла протягом кількох днів відновити транспортування сирої нафти, яке було призупинено кілька днів тому через технічні проблеми, що виникли у банківській площині», – йдеться у заяві угорської енергокомпанії.

У Slovnaft також повідомили, що компанія вже здійснила платіж на рахунок української транзитної компанії.

«Так, Slovnaft очікує на відновлення постачання нафти найближчими днями. Російська сторона також погодилася із цим рішенням», – заявили словаки.

Пізніше у середу представник «Транснєфті» Ігор Дьомін повідомив російським ЗМІ про намір компанії вже 10 серпня відновити прокачування нафти трубопроводом «Дружба» через територію України у напрямку Угорщини та Словаччини, пише російський Forbes.

Він уточнив, що постачання нафти має відновитися 10 серпня о 16:00 за київським часом.

«Наразі ми ведемо підготовку до початку роботи. Білоруська сторона також підтвердила можливість розпочати роботу. Ми плануємо почати прокачування відрізком "Міхалки - Броди" о 16:00», – сказав Дьомін.

Він додав, що після накопичення необхідного обсягу у Бродах розпочнеться прокачування нафти відрізком «Броди – Будківці», а потім на Фенешлітці.

«Тобто спочатку (нафту, – ред.) отримає Словаччина, а потім Угорщина», – пояснив представник «Транснєфті».

За його прогнозом, необхідні обсяги нафти до Угорщини та Словаччини почнуть надходити до кінця доби.

Нагадаємо: днями російська нафтова компанія «Транснєфть» заявила, що Україна припинила транзит російської нафти через південну частину нафтопроводу «Дружба» через санкції, які унеможливили оплату послуг транзиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: