Поділитись:

Російська зброя, яку захопили ЗСУ, містила понад 450 компонентів іноземного виробництва

Понеділок, 08 серпня 2022, 20:14
Російська зброя, яку захопили ЗСУ, містила понад 450 компонентів іноземного виробництва

У російській зброї, яку за час війни захопили українські військові, виявили понад 450 компонентів іноземного виробництва.

Про це йдеться у звіті Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute), що у розпорядженні Reuters, пише Громадське.

Такий висновок зробили після аналізу 27 одиниць зброї, зокрема крилатих ракет та систем протиповітряної оборони. Близько двох третин компонентів були виготовлені американськими компаніями. Майже чверть усіх західних компонентів зброї становила продукція компанії Texas Instruments та Analog Devices.

Решта компонентів були виготовлені у Японії, Південній Кореї, Великій Британії, Німеччині, Швейцарії та Нідерландах. Наприклад, російська крилата ракета 9M727 містила 31 сторонній компонент. Деталі були виготовлені американськими та німецькими компаніями.

А у крилатій ракеті Х-101, яку використовували для ударів по Києву та інших українських містах, був 31 іноземний компонент. Частину з них виготовили американські корпорації Intel та Xilinx.

Компанії, чиї компоненти знайшли у російській зброї, заявили, що дотримуються антиросійських санкцій і продають комплекти до рф. Експерти зазначили, що багато іноземних компонентів коштують лише декілька доларів, і російські компанії могли їх придбати через інтернет до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Проте понад 80 знайдених мікрочипів підлягали експортному контролю США з 2014 року. Це означає, що для відправлення до росії потрібна була ліцензія. Крім того, компанії мали обов'язково переконатися, що ці компоненти не потраплять до російських військових.

У звіті роблять висновок, що росія все ще залежить від іноземних компонентів для великої кількості зброї, а західні уряди не поспішали обмежувати доступ рф до цих технологій — навіть після окупації Криму у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів