Поділитись:

Обмінники можуть змусити працювати лише по курсу «ПриватБанку»

Четвер, 04 серпня 2022, 23:40
Обмінники можуть змусити працювати лише по курсу «ПриватБанку»

Нацбанк виношує ініціативу ввести жорсткий фіксований курс гривні в обмінках. Тим, хто відмовиться від фіксованого курсу, можуть заборонити працювати.

Про це повідомив шеф-редактор OBOZREVATEL Орест Сохар у своєму Телеграм-каналі.

«Заборона вивішування курсів валют на стелах – це лише перший крок, далі очікуються  табу на рекламу курсів в Інтернеті, і введення драконівських покарань за порушення регуляторних норм», – йдеться у дописі.
 

За словами Сохара, стратегія центробанку полягає в тому, щоб різко зменшити кількість обмінних пунктів, залишити лише «слухняних та керованих», які «покірно орієнтуватимуться» на валютний курс «ПриватБанку».

«Ідея полягає в тому, щоб зовсім знищити «сірий» ринок, розширивши володіння офіційного. В центробанку вважають, що такі обмеження в період війни зіб’ють спекулятивний ажіотаж на валюту», – пише Орест Сохар.

Він додає, що обмінки змусять платити податки, а значить їх маржа не буде такою вигідною для клієнта в порівнянні з банківською. Регулятор порахував, що в середньому обмінний пункт сплачує 165 гривень податку на прибуток у місяць.  

«Розглядається також ідея ввести 10% збір на купівлю валюти під імпорт усіх товарів та послуг. Наприклад, в тому числі – й на бензин. Тобто він подорожчає орієнтовно на 5 гривень, а якщо ще й згадати про бажання урядового блоку повернути акциз у старому обсязі (а це приблизно +6,5 грн), то паливо купуватимемо по 68,5 грн за літр», – припускає Орест Сохар.

За словами журналіста, його співрозмовники в уряді такі кроки пояснюють недоїмкою державного бюджету.

«Західні партнери дають кошти на соціалку, а на армію ми повинні самі збирати, і цих декількох 4 млрд дол. щомісяця нам дуже не вистачає. Друкувати кошти постійно не можна, тому сьогодні інтереси держави домінуватимуть над інтересами конкретного громадянина чи бізнесу, в країні – війна», – цитує свого співрозмовника Орест Сохар.

Нагадаємо, що Національний банк України оновив та посилив вимоги до правил організації захисту приміщень небанківських установ в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів