Поділитись:

Захоплена окупантами ЗАЕС повністю вийшла з-під контролю МАГАТЕ, – Гроссі

Середа, 03 серпня 2022, 17:47

Захоплена росіянами Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) – на станції порушені всі можливі принципи ядерної безпеки.

Про це очільник агентства ООН з атомної енергетики Рафаель Гроссі розповів в інтервʼю Associated Press, інформує «Економічна правда».

За його словами, ситуація в Енергодарі, де розташована АЕС, стає дедалі більш небезпечною з кожним днем.  

Ґроссі наголосив, що на станції були порушені всі принципи ядерної безпеки. Крім того, станція знаходиться «в місці, де триває активна війна», поблизу контрольованої росією території.

Фізична цілісність заводу не була дотримана, сказав він, нагадавши про обстріл на початку великої війни, і постійну інформацію про обстріли Запорізької області.

Крім того, ланцюг постачання обладнання та запасних частин був перерваний, «тому ми не впевнені, що завод отримує все, що йому потрібно». 

Хоча АЕС окупована росіянами, на ній досі працюють українські співробітники, що призводить до неминучих моментів «тертя» та ймовірного насильства, сказав він. Хоча МАГАТЕ має певні контакти з персоналом, вони «несправні» та «розривчасті», сказав він.

«Якщо ви зібрали це разом, у вас є каталог речей, які ніколи не повинні відбуватися на будь-якій ядерній установці», – сказав Ґроссі.

Він також продовжує наполягати на візиті МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, аби провести оцінку безпеки. Натомість український Енергоатом наголошує, що в цьому зацікавлені саме росіяни, адже візит самого Гендиректора або його представників може в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції.

Нагадаємо: Україна відмовила гендиректору МАГАТЕ Рафаелю Маріано Гроссі у візиті на захоплену військами рф Запорізьку АЕС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів