Поділитись:

Пелосі прибула до Малайзії, напруга щодо візиту на Тайвань зростає

Вівторок, 02 серпня 2022, 10:08
Пелосі прибула до Малайзії, напруга щодо візиту на Тайвань зростає

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі прибула до Малайзії для участі в другому етапі азійського турне, яке було затьмарене очікуваною зупинкою на Тайвані, що призвело до ескалації напруженості у відносинах з Пекіном, який претендує на самоврядний острів як на свою територію. 

Про це пише УНН з посиланням на AP.

Літак з Пелосі та її делегацією приземлився у вівторок, 2 серпня, на базі малазійських ВПС в умовах посиленої безпеки. Вона відвідала спікера нижньої палати парламенту країни Азхара Азізана Харуна та запланувала обідню зустріч із прем'єр-міністром Ісмаїлом Сабрі Яакобом.

Хоча офіційних оголошень не надходило, місцеві тайванські ЗМІ повідомили, що Пелосі прибуде до Тайбея у вівторок увечері, ставши найбільш високопоставленою обраною офіційною особою США, яка відвідала Тайвань за більш ніж 25 років. United Daily News, Liberty Times і China Times – три найбільші газети Тайваню – з посиланням на неназвані джерела повідомили, що вона прилетить до Тайбея і проведе там ніч після візиту до Малайзії.

Китай попередив про наслідки, заявивши, що його військові «не сидітимуть, склавши руки», якщо Пелосі продовжить візит. Загрози відплати з боку Китаю викликали побоювання з приводу нової кризи в Тайванській протоці, яка розділяє дві сторони, що може потрясти світові ринки та ланцюжки поставок.

Білий дім у понеділок засудив риторику Пекіна, заявивши, що США не зацікавлені в загостренні напруженості у відносинах з Китаєм і «не клюнуть на вудку і не брязкатимуть зброєю».

Доповнення

Тайвань та Китай розкололися у 1949 році після того, як комуністи виграли громадянську війну на материку. США підтримують неформальні відносини та зв'язки у сфері оборони з Тайванем, навіть попри те, що вони визнають Пекін урядом Китаю.

Пекін розглядає офіційні контакти Америки з Тайванем як заохочення до того, щоб зробити де-факто незалежність острова, що існувала десятиліттями, постійною, – крок, який, за словами лідерів США, вони не підтримують. 

Пелосі розпочала своє азійське турне в Сінгапурі в понеділок, але її ймовірний візит на Тайвань викликав занепокоєння в регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
04 квітня 2024
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023
16 жовтня 2023
29 вересня 2023