Поділитись:

Вулкани Антарктиди можуть знищити життя на Землі

Вівторок, 02 серпня 2022, 04:50
Вулкани Антарктиди можуть знищити життя на Землі

На території Антарктиди знаходиться найбільший на планеті вулканічний регіон. Звернути увагу варто на те, що його фахівці виявили нещодавно. Співробітники Единбурзького університету виявили у 2017 році понад 100 вулканів, які розташовуються в західній частині континенту та приховані крижаним щитом завтовшки близько двох кілометрів. Найбільший вулкан має приблизно такі самі розміри, як гора Айгер, що у Швейцарії. Висота складає 3967 метрів.

Про це повідомляє Express.

В Антарктиді знаходиться лише два активні на сьогоднішній день вулкани – Десепшен та Еребус. Незважаючи на те, що багато фахівців впевнені, що ці вулкани не становлять жодної загрози, є й ті, які налаштовані зовсім не так оптимістично.

Джон Смелі, професор вулканології з Лестерського університету, говорить про те, що навіть якщо хоча б один із цих вулканів почне діяти, це може обернутися катастрофою для всієї планети.

«Активність вулкана може спричинити те, що в основі льоду будуть розтоплені печери величезних розмірів. Також це спровокує появу великої кількості талої води. Це, у свою чергу, призведе до того, що лід у західній частині Антарктиди поступово почне ковзати, а швидкість його руху помітно збільшиться. Таке могло статися ще 2000 років тому, коли активізувався вулкан у Гудзонських горах. Якщо це повториться, то відразу ж почнеться танення льодовика Пайн-Айленд, який знаходиться поблизу вулкана», – говорить професор.

Навіть якщо станеться виверження хоча б одного вулкана, це може спричинити серйозні наслідки. Виникне ланцюгова реакція. Коли льоду поменшає, може почати вивергатися інший вулкан, адже саме маси льоду здатні утримати в осередках вулканічні гази. Сильна вулканічна активність стане причиною того, що в Західній Антарктиді льодовики танутимуть доти, доки на планеті на десятки метрів не підніметься рівень води. Тоді Земля не буде придатною для життя людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 
Надрукувати
мітки:
коментарів