Поділитись:

Старі компакт-диски можуть бути перероблені в носимі біосенсори

Четвер, 28 липня 2022, 01:50
Старі компакт-диски можуть бути перероблені в носимі біосенсори

У міру того, як сервіси онлайн-прослуховування музики стають все більш популярними, компакт-диски виходять із вживання. Однак для деяких з них ще можна знайти застосування, оскільки золота фольга, що міститься в них, може бути використана у виробництві носимих біосенсорів.

Хоча компакт-диски виготовляються в основному з полікарбонату, вони містять тонкий шар фольги. У більшості компакт-дисків ця алюмінієва фольга, хоча в деяких використовується золото.

Оскільки тонкі шари золота також використовуються в гнучких біосенсорах, що наклеюються на шкіру, вчені з Бінгемтонського університету в Нью-Йорку запиталися, чи можна використовувати золото з дисків для цих цілей.

Під керівництвом аспіранта Метью Брауна та доцента Ахіона Коха вони розробили метод, при якому золоті компакт-диски спочатку замочувалися в ацетоні на 90 секунд, що руйнувало полікарбонат, послаблюючи зв’язок між ним та фольгою, потім на фольгу наносився лист поліімідної клейкої стрічки, після чого і фольга і золото відклеювалися від полікарбонату.

Використовуючи наявний у продажу верстат для різання тканини, золота фольга та її стрічкова підкладка були розрізані на гнучкі схеми, які можна багаторазово наносити на шкіру людини та видаляти з неї. У поєднанні з іншою електронікою ці біосенсори можуть використовуватися для моніторингу електричної активності серця та м’язів користувача, а також для вимірювання рівня лактози, глюкози, рН та кисню. Всі дані можуть бути надіслані на смартфон через Bluetooth.

Як повідомляється, весь процес виготовлення займає лише 20-30 хвилин, не вимагає дорогого обладнання і коштує близько 1,5 доларів за один датчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів