Поділитись:

Хто такі «Тріо Мареничів» та що волинянам слід про них знати

Середа, 27 липня 2022, 12:20
Хто такі «Тріо Мареничів» та що волинянам слід про них знати

Тріо Маренич, або Тріо Мареничів – легендарний український гурт, який був на піку популярності у 70-х роках минулого століття. 

Уродженець Кривого Рогу Валерій Маренич, а також сестри-росіянки із Самари Антоніна та Світлана Сухорукові завоювали прихильність публіки, виконуючи українські народні пісні в авторському аранжуванні. Вони співали такою чистою і гарною українською, співали так щиро і натхненно, що надовго запали у серця людей, як їх слухали. Та зрештою, у Радянському Союзі гурт заборонили, і Тріо Мареничів довгий час не мало права виступати за межами Волині. 

Про злет і падіння музичного колективу – далі у матеріалі. 

Як Мареничі опинилися на Волині

Ідея створити власний музичний колектив прийшла вже одруженим Антоніні і Валерію Мареничам у готельному номері в Новосибірську, пише Високий Замок. Вони саме дивилися новорічний музичний випуск, коли Антоніна звернула увагу на те, «як багато дуетів розвелося».

Антоніна і Валерій МареничіАнтоніна і Валерій Мареничі
 

Щоб втілити задум, пара влаштувалася на роботу у Ворошиловградську (нині Луганську) філармонію, та там керівництво їх не підтримало. Мовляв, вони і вдвох непогано співають. Подружжя звільнилося, і подалося у Рівне. Певний час Мареничі працювали тут, коли їм зателефонував директор Волинської філармонії Геннадій Місан. Він терміново шукав солістів у ВІА «Світязь», адже в ансамблю зривалися гастролі. Пообіцяв артистам підвищити ставки, пошити кос­тюми, і головне – забезпечити квартирою. Так Антоніна і Валерій опинилися у Луцьку. Згодом тут до них приєдналася сестра Антоніни Світлана. 

Визнання прийшло до колективу не відразу. В перші роки тріо багато гастролювало невеликими містами, брало участь у різноманітних конкурсах. Аж ось у 1978-му році їх почули на українському республіканському телебаченні. Успіх був шаленим.  Наступного року тріо видало свою першу платівку, де 9 з 12 пісень були народними, а ще 3 авторськими україномовними піснями. Цього ж року Укртелефільм випускає телеверсію цього прекрасного альбому, що остаточно закріпляє за Мареничами статус суперзірок не тільки в Україні, а й у цілому Радянському союзі.

На що образився Радянський Союз

Успіх був приголомшливим, але недовгим. У 1980 році колектив відмовився виступати на Московській олімпіаді. Пізніше відмовилися Мареничі співати на концерті з нагоди Дня працівників сільського господарства. 

«Ми тоді потрапили в немилість до влади через свою принципову позицію. Відмовилися брати участь в одному урядовому концерті в палаці «Україна», тому що Антоніна захворіла і лежала з високою температурою. Не могла ж вона в такому стані співати наживо. Нам пропонували відкривати рот під фонограму, але ми відмовилися. А наші недруги піднесли все інакше. Тому що хтось заробляв на нас гроші, а хтось заздрив. Знаю, наше тріо дуже любив Володимир Щербицький, тому жоден партійний і урядовий концерт без нас не обходився. Але йому щось наплели про нас. Тому рішення нагорі було жорстким: заборонили виступати за межами Волинської області та прибрали наші пісні з радіо і телебачення», – розповість про це потім в одному з інтерв'ю Валерій Маренич.

Валерій МареничВалерій Маренич
 

Кінець легендарного гурту

Після рішення про заборону виступів за межами Волині гурт поступово втратив свою популярність. Вони зникли з телебачення та радіо. Ходили навіть чутки, що Мареничі емігрували до Канади, в той час, які тріо тіснилося в однокімнатній квартирі у Луцьку. 

Лише на початку незалежності України артисти поїхали на повноцінні гастролі за межі Волині. Співали аж у США і Канаді. А в 1994 році дали великий концерту у київському палаці «Україна». 

З того часу гурт випустив кілька дисків своїх старих і нових пісень, а наприкінці 2004 року розпався.

Хто такі «Тріо Мареничів» та що волинянам слід про них знати 

Почесні громадяни Луцька

Учасники «Тріо Маренич» отримали звання «Почесний громадянин Луцької міської територіальної громади».

Відповідне рішення ухвалили під час чергової сесії Луцької міської ради 27 липня.

«За високу професійну майстерність, значний особистий внесок у розвиток культури, популяризацію українського музичного мистецтва  присвоїти звання «Почесний громадянин Луцької міської територіальної громади» учасникам українського музичного колективу «Тріо Маренич», народним артистам України: Маренич Антоніні Олександрівні, Мареничук Валерію Петровичу, Маренич Світлані Олександрівні»

Хто такі «Тріо Мареничів» та що волинянам слід про них знати 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів