Поділитись:

Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото)

Неділя, 24 липня 2022, 12:45
Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото)

Луцьк перебував під окупацією австро-угорської армії від 31 серпня 1915 до 6 червня 1916 року. Волинь, і Луцьк зокрема, були ареною подій, часом навіть дуже визначальних для всієї війни. Ще донині на нашій землі місцями трапляються залишки чи символи, які вказують на історичні події тієї епохи.

Про це для ІА Волинські новини пише краєзнавець Олександр Котис.

За короткий період дев'яти місяців окупації відбулося чимало подій, які сьогодні варті уваги. Розповімо п'ять історій з того переважно забутого часу. 

Історія 1. Австрійці охороняли Луцьк російською гарматою 

Серед масиву старих фотографій Луцька є та, де в один кадр потрапили австрійські солдати, російська гармата і замок. А все для того, щоб збити французький літак, який був на службі російської армії.

На фотографії, зробленій навесні 1916 року на фоні Луцького Замку в районі сучасної вулиці Гаврилюка, ми бачимо звичайну польову гармату, встановлену на тумбовому станку для стрільби по повітряних цілях. Поряд із нею – військовий у австрійській формі, який стоїть біля артилерійського далекоміра.

Сама гармата належить до продукції Санкт-Петербурзького Путилівського заводу, конструкції 1902 року, калібру 76,2 мм, та є трофеєм австрійської армії. Стріляти солдати мали по французьких аеропланах «Ньюпор-IV», які перебували на озброєнні в російської армії і у той час літали з рівненського аеродрому в розвідку ворожих позицій.

Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото) 

Історія 2. Австрійська лазня у Луцьку в 1916 році 

На фотографіях, які тепер зберігаються в цифровому архіві Австрійської національної бібліотеки, зображено парову лазню для батальйону австро-угорської армії.

На дверях – таблички німецькою мовою, чистота й акуратність в залі, рушники на лежаках і фірмовий котел. Архітектура лазні місцями нагадує польові дерев’яні споруди часів Першої світової війни. Проте, найімовірніше, ця лазня була вже пристосована з наявної, а не зведена з нуля.

На фото бачимо котел на дерев’яному паливі, парові елементи, коридор і саму залу. Де розташовувалася ця лазня – невідомо. На інших фотографія вона не трапляється. 

Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото) 

Історія 3. Про диваків. Окупанти розстріляли в Луцьку голубів 

У номері газети «Кіевлянинъ» за 20 вересня 1915 року знаходимо вельми цікаві відомості про один епізод окупації. Подав до друку її учень 8 класу Луцької гімназії Володимир Венцковський. Він розповів таке:

«Першим заходом німців у Луцьку було видання невеликої газети трьома мовами – німецькою, польською та російською – з трьома назвами: Lucker Neuheiten, Luckie Nowosci та «Луцкія​​ Новости». У кімнатах цієї газети, надрукованої в луцькій типографії, містилися телеграфні повідомлення угорського та німецького штабів, а також виписки з австрійських та німецьких газет, що писали про велику могутність німців та їхні успіхи. Крім того, в газеті надруковано розпорядження коменданта, наприклад, про надання теплих речей і металів, про зобов'язання під загрозою штрафу в сто крон тримати на прив'язі всіх собак.

Всіх ворон і голубів, які гніздилися на деревах неподалік костелу, через страх, що вони поштові, німці розстріляли.

Окупанти почувалися непевно. Коли частини наблизилися до Луцька, серед німців виникла паніка. Залишивши в місті близько десяти тисяч полонених, обози, кулемети та гармати, вони поспішно відступили, здійснивши у різних частинах міста підпали». 

Історія 4. Єдине луцьке фото відомого австрійського підданого 

Під час Першої світової війни Луцьк потрапив в об’єктив фотографів і на папір художників, які приїхали з теренів Австро-Угорської імперії зображати окуповані території. Одним із них був Олександр Ексакс. Його роботи відносно недавно було виявлено й ідентифіковано авторство в австрійському архіві. Знайшлося серед них принаймні одне фото з Луцьком.

Олександр Ексакс подався на фронт у 18 років. Його взяли до k.u.k. Kriegspressequartier – відділу, який висвітлював війну. Ексакс став наймолодшим військовим фотографом. Під час війни йому довелося побувати на східному і західному фронтах. У своєму щоденнику він залишив спогади про Галичину, Сербію та Ізонцо.

Фотографію з Луцьком знайдемо в ілюстрованому тижневику Deutsche Kriegszeitung за 7 листопада 1915 року. Вона ілюструє прохід австро-угорських солдатів Головною вулицею. Колона звертає біля будинків Марка та Іллі Кронштейнів на теперішню вулицю Ковельську біля Базиліанського мосту. Під фото підпис готичним шрифтом: Aus Wolhynien: Straßenleben in Luzk («З Волині: вуличне життя в Луцьку»). Віденський історик Антон Гольцер стверджує, що це фото Олександра Ексакса.

До речі, колегою Олександра Ексакса був Франц Пахляйтнер. Фото Луцька його авторства більш відомі. 

Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото) 

Історія 5. Австрійський розвідувальний аероплан досліджує Луцьк 

Улітку 1917 року Луцьк був об’єктом постійного інтересу авіаційної розвідки австро-угорських повітряних сил. Російське командування готувало новий наступ, і надзвичайно важливо було встановити, звідки він почнеться.

Поблизу Луцька сконцентрувалося потужне авіаційне угруповання – чотири корпусні (розвідувально-бомбардувальні) та винищувальний авіазагони, всього 60 літаків. Розвідувальні польоти проводили з аеродрому в Радехові.

Австрійський Луцьк: п'ять історій окупації (фото) 

У межах цих польотів зробили авіафото Луцька. Сьогодні вони є цінним свідченням забудови міста станом на 1917 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів