Поділитись:

У США готуються визнати дії росії в Україні геноцидом

П'ятниця, 22 липня 2022, 09:52
У США готуються визнати дії росії в Україні геноцидом

Сенатори США презентували проєкт резолюції щодо визнання дій росії в Україні актом геноциду.

Про це 21 липня у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Фейсбуці Офісу президента, повідомив глава Української держави Володимир Зеленський.

«Кілька місяців тому наша експертна група під головуванням Єрмака та Макфола запропонувала визнати дії росії проти України геноцидом. І ось, перший реальний результат візиту першої леді України у Сполучені Штати – сенатори Ріш, Кардін, Вікер, Блюменталь, Портман, Шахін і Грем презентували проєкт резолюції про визнання дій росії в Україні геноцидом», – сказав президент.

За словами Зеленського, сенатори презентували резолюцію невдовзі після того, як перша леді України звернулася до Конгресу США.

«У резолюції зазначено, що дії росії в Україні, які включають примусову депортацію до росії та цілеспрямоване вбивство українського цивільного населення під час масових звірств, є геноцидом проти народу України», – наголосив президент.

Згідно з проєктом документа, продовжив Зеленський, Сенат США «засуджує росію за вчинення актів геноциду проти народу України, закликає Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримати уряд України, щоб запобігти подальшим актам російського геноциду проти українського народу».

Окрім того, у резолюції ідеться про підтримку Сенатом США трибуналів і міжнародних кримінальних розслідувань «для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид», додав президент України.

«Усіма своїми терористичними атаками проти українців і нашої держави росія тільки закопує сама себе», – резюмував Зеленський.
 

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН у Гаазі восени може почати розглядати по суті справу про звинувачення російської федерації у геноциді українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів