Поділитись:

Сейм Литви визнав вивезення українців до росії депортацією

П'ятниця, 17 червня 2022, 01:34

Сейм Литви визнав примусове вивезення українців до росії або на території, що тимчасово контролюються окупантами, депортацією українського народу.

Про це повідомляє Delfi, пише ZN.

Сейм Литви також закликав міжнародне співтовариство вимагати відповідальності рф за ці злочини.

Сейм 50 голосами «за» ухвалив відповідну резолюцію, яку представили 23 парламентарії з різних фракцій, серед них і представники опозиційних партій – Партії праці та Соціал-демократичної партії Литви.

Зокрема, Сейм своєю резолюцією визнав, що масштабна військова агресія, яка проводиться збройними силами, політичним і військовим керівництвом рф, а також примусове вивезення українців до росії або на тимчасово контрольовані рф території є депортацією українського народу.

«Від агресивної росії, чи це було 80 років тому, чи сьогодні, ми, на жаль, не можемо очікувати нічого нового - відбуваються ті самі злочини проти людяності, висилки» – зазначила одна з ініціаторів проекту.

У резолюції засуджується те, що понад мільйон цивільних осіб було вигнано зі своїх будинків і примусово депортовано до росії або на тимчасово окуповані території, щоб знищити українську ідентичність. Крім того, наголошується, що було депортовано 200 тисяч українських дітей.

Парламент Литви також висловився за те, щоб геноцид українського народу було зупинено правовими засобами, а депортованим створили умови для повернення в Україну чи виїзду до іншої безпечної країни.

Сейм звернувся цією резолюцією до інших держав, закликаючи притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які організовують депортацію українців або причетні до неї, беруть участь у примусовій депортації, скоюють злочини проти людяності, геноцид та інші військові злочини.

«Сейм упевнений, що справедливість переможе лише тоді, коли до кримінальної відповідальності буде притягнуто керівників рф, інших високопоставлених організаторів злочинів та безпосередніх виконавців військових дій та депортації українського цивільного населення», – йдеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів