Поділитись:

Телескоп «Джеймс Вебб» знайшов найдальшу відому галактику

П'ятниця, 22 липня 2022, 04:31
Телескоп «Джеймс Вебб» знайшов найдальшу відому галактику

Через тиждень після публікації перших знімків, зроблених телескопом «Джеймс Вебб», стало відомо про нове відкриття, зроблене апаратом. Ймовірно, йому вдалося знайти галактику, яка знаходиться на відстані 13,5 мільярда світлових років від Землі,

Про це повідомляє ZN, посилаючись на Science Alert.

Відома під назвою GLASS-z13, галактика з'явилася лише через 300 мільйонів років після Великого вибуху. Вона на 100 мільйонів років старша за будь-який інший подібний об'єкт, відомий на цей момент.

«Ми, ймовірно, дивимося на найдальше зіркове світло, яке будь-коли бачив», - заявив Ронан Наіду з Гарвардського центру астрофізики.

Чим далі об'єкт знаходиться від нас, тим більше часу потрібно світла, щоб досягти нас. Це означає, що, дивлячись у далекий Всесвіт, ми можемо зазирнути у далеке минуле.

Хоча GLASS-z13 утворилася в ранню епоху існування Всесвіту, визначити її точний вік не можна. Вона могла з'явитися будь-якої миті у перші 300 мільйонів років після Великого вибуху.

Галактику виявили в так званих ранніх випусках даних основного тепловізора Джеймса Вебба, званого NIRcam, але це відкриття не було розкрито в першому наборі зображень, опублікованому NASA минулого тижня. При переведенні з інфрачервоного у видиме світло галактика виглядає як червона пляма з білим в центрі.

Наіду та 25 інших астрономів з усього світу відправили свої висновки до наукового журналу. Поки дослідження розмістили на сайті препринтів, тобто воно не пройшло рецензування. Але воно вже викликало ажіотаж у світовому співтоваристві астрономів.

За словами Наіду, інша група вчених, яка працювала з цим набором даних, отримала схожі результати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів